Hramul mănăstirii mehedințene Topolnița

În fiecare an, la 29 august, Biserica noastră dreptmăritoare cinstește „Tăierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul”. În această binecuvântată zi de sărbătoare mănăstirea mehedințeană Topolnița își serbează cel de-al doilea hram.

Pelerinii sunt așteptați să vină la sfânta mănăstire încă din ajunul hramului. La altarul de vară amenajat în incinta așezământului monahal, credincioșii vor putea să participe la slujba de priveghere în cinstea Sfântului (Vecernia Mare cu Litie și Utrenia).

În dimineața sărbătorii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul se va oficia slujba de sfințire a apei (Aghiasma Mică), după care, în jurul orei 09.00, un sobor de preoți și diaconi îl va întâmpina pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care va săvârși Sfânta Liturghie la altarul de vară, după cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu, Redactor Știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Ca prinos de recunoștință adus ctitorilor, stareților și viețuitorilor, închinătorilor, donatorilor și binefăcătorilor acestei mănăstiri, adormiți întru dreapta credință, se va oficia apoi slujba parastasului.

Mănăstirea Topolnița este un așezământ de călugări, cu viață de obște, sub stăreția părintelui arhimandrit Pavel Nicolăescu. Se află pe teritoriul comunei Izvoru Bârzii din județul Mehedinți. După tradiție, prima biserică a fost zidită aici de Sfântul Nicodim, în secolul al XIV-lea. Biserica actuală, în forma de cruce, a fost ridicată în anul 1646, de Lupu Buliga – „ver căpitan de plai”. A fost pictată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore „Grecul” și Dima „Romanul”. Remarcabilă este tema „Judecata de Apoi”, pictată în fațada exterioară vestică, la fel ca la mănăstirile din Moldova.

După secularizare (1863), schitul a fost părăsit și reînființat în 1930. În anul 1932, Comisia Monumentelor Istorice a făcut reparații parțiale și s-au reconstruit trei chilii. Mai târziu, s-au executat reparații și restaurări, prin grija vrednicului de pomenire Î.P.S. Acad. Dr. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei. La data de 21 mai 1993 s-a sfințit biserica de lemn a mănăstirii, ce poartă hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Comentarii Facebook


Știri recente