Hramul Mănăstirii Lainici. Șase ierarhi ai Bisericii noastre au slujit în ziua Schimbării la Față

Mii de credincioși s-au rugat împreună cu un sobor de arhierei ai Bisericii noastre la hramul Mănăstirii Lainici în ziua sărbătorii Schimbării la Față a Domnului, informează site-ul oficial al Mitropoliei Olteniei.

Sărbătoarea a început de sâmbătă seara, 5 august 2017, cu oficierea slujbei Vecernicei unită cu Litia şi Privegherea. În biserica Mănăstirii Lainici a slujit IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, iar la Schitul Locurele PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

În ziua hramului, ceremonialul liturgic a fost oficiat de cei doi ierarhi prezenți, cărora li s-au alăturat: IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor şi PS Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul Psaltic Sfântul Mare Mucenic Dimitrie al Catedralei Mitropolitane din Craiova.

La finalul slujbei, IPS Irineu a rostit un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia teologică a marelui praznic.

Darul vederii ne este dat de Dumnezeu ca să percepem lumina cerească a Preasfintei Treimi, întipărită în fiecare dintre noi. Prin urmare, vom putea vedea şi noi Schimbarea la Faţă dacă ne vom ridica la înălţime, a subliniat Părintele Mitropolit.

Sfinţii care se îndeletniceau cu rugăciunea inimii, cum au fost Sfântul Cuvios Irodion, Sfântul Ierarh Calinic şi alţii, au văzut slava cerească pentru că s-au detaşat de lucrurile pământeşti, trecând prin Harul Duhului Sfânt dintr-o stare obişnuită a tuturor oamenilor la starea duhovnicească, desăvârșită, a adăugat ierarhul.

În aceeași zi, IPS Irineu a dăruit din partea Mănăstirii Lainici fragmente din moaştele Sfântului Irodion pentru două comunități ortodoxe. Un fragment a fost primit de Pr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Mitropoliei Banatului, pentru Biserica Naşterea Maicii Domnului – Iosefin din Timişoara. De asemenea, o raclă cu fragmente din moaştele Sfântului Irodion de la Lainici va merge la o parohie din Spania ce îl va avea ocrotitor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei este confirmarea credinței apostolice a poporului român (Text integral)

Predica Preafericitului Părinte Daniel la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, rostită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, 30.11.2023. Text revizuit de autor: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi…