Hramul Mănăstirii Înălțarea Sfintei Cruci din Mălaia, județul Vâlcea

Cu prilejul prăznuirii „Înălțării Sfintei Cruci”, astăzi, 14 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului înconjurat un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la tânăra Mănăstire „Înălțarea Sfintei Cruci”, din comuna Mălaia, județul Vâlcea, care și-a serbat hramul, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a tâlcuit pericopa evanghelică citită astăzi, în care Sfântul Apostol și Evanghelist istorisește Judecata Domnului Hristos în fața lui Pilat, Răstignirea și Moartea Sa de pe Cruce.

La final, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat însemnătatea marelui praznic al Înălțării Sfintei Cruci. „…Praznicul de astăzi este unul deosebit față de celelalte Sărbători Împărătești, deoarece dacă la celelalte Praznice cinstim una dintre persoanele Sfintei Treimi, sau pe Maica Domnului, astăzi Biserica ne așează spre cinstire Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, Jertfa lui plină de dragoste și de smerenie care a fost săvârșită pe Sfânta Cruce. Iată că din element de ocară și de tortură, Sfânta Cruce a devenit obiect de cinstire, prin care cu ajutorul harului Duhului Sfânt, noi primim nădejdea că vom moșteni viața veșnică. Fără Lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos, Sfânta Cruce nu ar avea Putere. De aceea sărbătoarea de astăzi ne îndeamnă să cugetăm mai mult la Jertfa Mântuitorului Hristos și la ceea ce înseamnă Sfânta Cruce pentru fiecare dintre noi…”, a spus Părintele Exarh.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de grupul psaltic al maicilor Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” – Mălaia, coordonat de monahia Ioana Roznov, stareța mănăstirii.

La această mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe prăznuită la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” au participat oficialități locale, preoți și credincioși din parohiile vecine, dar și foarte mulți pelerini din țară.

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci”, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, ramificație la stânga de la Brezoi spre Voineasa (DJ 7A), în comuna Mălaia, pe frumoasa și pitoreasca Vale a Lotrului, situată la altitudinea de circa 700 m.

Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de maici cu Hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Măr. Ioan Rusul” a fost pusă la data de 12 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ctitorii mănăstirii sunt Preotul Ioan Comăneci cu familia, împreună cu Frank Timiș. Ansamblul mănăstiresc de la Mălaia cuprinde biserica mare și un arhondaric pe două nivele cu 25 de chilii.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cu pridvor, având lungimea de 37 m. Planul și arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Echipa de constructori a fost formată din viețuitori ai Mănăstirilor „Sfinții Trei Ierarhi” de la Gruiul Lupului și „Pogorârea Duhului Sfânt” de la Blănoiu sub coordonarea Pr. Ioan Comăneci. Obștea mănăstirii cuprinde 7 maici, conduse de monahia Ioana Roznov.

Pe 3 noiembrie 2012, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Andrei Făgărășeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 50 de preoți și diaconi, au târnosit acest monumental așezământ în prezența a peste trei mii de credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente