Hramul mănăstirii din localitatea maramureșeană Oarța de Sus

Sute de credincioși din Țara Codrului s-au rugat marți, 22 iulie 2014, la hramul Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” din localitatea maramureșeană Oarța de Sus, satul natal al Arhiepiscopului și Mitropolitului Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfinția Sa, pe o scena amenajată la marginea pădurii din apropierea mănăstirii. Alături de Părintele Mitropolit a slujit Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, călugării așezământului monahal și preoții din satele învecinate, potrivit Radio Renașterea.

Mănăstirea, loc de mântuire pentru monahi și poporul lui Dumnezeu

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a vorbit celor prezenți despre importanța propovăduirii mesajului Evangheliei, cu precădere în aceste ținuturi maramureșene. La rândul său, Preasfințitul Iustin Sigheteanul a adresat un cuvânt despre viața Sfintei Maria Magdalena și i-a îndemnat pe credincioși să sprijine această mănăstire aflată la început de drum: ” O mănăstire e loc de mântuire pentru monahi dar și pentru poporul lui Dumnezeu și sprijinim lucrarea lui Dumnezeu prin existența acestei mănăstiri”.

Înainte de Sfânta Liturghie, ierarhii și preoții au sfințit clopotul mănăstirii, turnat la Innsbruck, Austria.

IPS Andrei, ctitorul mănăstirii din satul natal

Așezământul monahal de la Oarța de Sus a fost înființat acum doi ani iar ideea ridicării mănăstirii i-a aparținut Înaltpreasfințitului Andrei, fiu al acestor meleaguri: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, la poala Codrului, iată că s-a ctitorit mănăstirea, deocamdată mică dar noi credem că va deveni mare și rugăciunile făcute de părinții călugări aici vor binecuvânta toată zona.Țara Codrului își are specificitatea ei, frumusețea ei și nădăjduim că această mănăstire va aduna lumea și va binecuvânta plaiurile „, a declarat Mitropolitul Clujului.

Pana acum, la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” a fost ridicată o biserică din lemn și un corp de chilii. Obștea mănăstirii este formată din viețuitori, veniți de la Mănăstirea „Sfânta Maria Skobțova” din Alba-Iulia.

Localitatea Oarța de Sus, satul natal al Înaltpreasfințitului Andrei, este atestată documentar în anul 1391, iar prima mențiune a unei biserici în zonă este din 1723.

Comentarii Facebook


Știri recente