Hramul mănăstirii Cudalbi, județul Galați

În fiecare an, la praznicul Nașterii Maicii Domnului din 8 septembrie, Mănăstirea Cudalbi din județul Galați, important centru de viață duhovnicească din Câmpia Covurluiului, își sărbătorește hramul.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un impresionant sobor de ieromonahi, preoți și diaconi slujitori, în prezența autorităților județene și locale, precum și a credincioșilor eparhiei și din întreaga țară, care au putut admira frumusețea sfântului lăcaș, în stil ștefanian, împodobit cu mozaicuri exterioare.

După cum ne-a transmis pr. Gabriel Molocea, la momentele liturgice cuvenite, după îndemnul Prafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost înălțate rugăciuni speciale pentru pacea întregii lumi și pentru ca aceasta să fie „să fie lumina vieții pentru toți oamenii, indiferent de religie sau cultură”.

La final a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitori și pentru toți binecredincioșii adormiți întru Domnul.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a mulțumit tuturor ctitorilor, donatorilor și binefăcătorilor sfintei mănăstiri și a invitat pe toți credincioșii prezenți la eveniment să ia parte la agapa frățească, organizată în cinstea acestui înălțător moment, mănăstirea pregătindu-se cu pachete pentru toți pelerinii.

Mănăstirea datează din anul 1925 fiind ctitorită de Eugenia Pană în apropierea localității gălățene Cudalbi. Biserica mănăstirii a fost ridicată între 1925 și 1933.

La început, lăcașul monahal se numea „Mănăstirea Gologanu”, după numele moșiei acelor locuri. Mănăstirea este desființată în 1950, odată cu instalarea regimului comunist în România, însă își reia activitatea în anul 1990.

Prin străduințele actualei starețe, monahia Mariani Popa și a întregii obști a fost construită o nouă biserică, aflată astăzi în faza de finisare, precum și o nouă clopotniță și 3 corpuri de chilii.

La solicitarea Eparhiei Dunării de Jos, în anul 1998 vechiul nume al mănăstirii a fost schimbat în „Mănăstirea Maicii Domnului – Cudalbi”.

Comentarii Facebook


Știri recente