Hramul Mănăstirii Copou din Iași

Mănăstirea Copou din Iași și-a serbat sâmbătă, 18 ianuarie 2014, ocrotitorii, pe Sfinții Atanasie și Chiril, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. Sărbătoarea mănăstirii, situată în incinta Grădinii Botanice, a fost cinstită cu multă evlavie și de numeroși credincioși și pelerini, care au umplut lăcașul de închinare.

În Iași, în fiecare an, de sărbătoarea Sfinților Atanasie și Chiril, numeroși credincioși iau calea mănăstirii de maici din Copou, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, pentru a participa la slujbele hramului. Dacă vineri seară, în ajunul sărbătorii, la mănăstirea ieșeană a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, sâmbătă, 18 ianuarie 2014, slujba Sfintei Liturghii în cinstea ocrotitorilor așezării monahale a fost una deosebită, fiind săvârșită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan. Alături de înaltul ierarh, a slujit și un numeros sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte și arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, arhim. Amfian Ragoșcă, starețul Mănăstirii Stavnic, protos. Gavriil Alexa, starețul Mănăstirii Sângeap – Basaraba, protos. Flavian Sârbu de la Mănăstirea Golia, ierom. Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov. Răspunsurile la strană au fost date de monahiile de la Mănăstirea Copou, însoțite de maica stareță Maria Magdalena Vrânceanu, iar slujba Sfintei Liturghii a debutat cu citirea rugăciunii arhierești de dezlegare.

După citirea Sfintei Evanghelii, a urmat cuvântul de învățătură, în care IPS Teofan a arătat că adevărata cinstire a sfinților este imitarea vieții și învățăturilor acestora: „Mare este această zi în conștiința Bisericii, deși adesea trecem pe lângă această sărbătoare fără a-i sesiza luminile, adâncimile, noimele, rosturile și tot ceea ce poate să constituie hrană duhovnicească pentru viața noastră. Spun aceasta pentru că mari au fost și mari au rămas și cu certitudine mari vor fi până la sfârșitul veacurilor și în eternitate cei pe care îi prăznuim la acest moment, Sfinții Patriarhi ai Alexandriei, Atanasie și Chiril. Mesajul pe care Domnul Hristos l-a dat lumii prin intermediul Apostolilor și al acelor care avea să le urmeze acestora a fost „voi sunteți lumina lumii”. A lăsat Domnul pe pământ în toate veacurile și, îndrăznim a spune, în toate locurile oameni puternici în credință, bărbați desăvârșiți și femei sfinte care au luminat, în vremea și în locurile în care au trăit, poporul lui Dumnezeu, pentru ca acesta să nu rătăcească, și aceasta pentru că ei au luat lumină din lumina lui Hristos, devenind ei înșiși lumină pentru ca lumea să vadă și să meargă pe drumul unei vieți cât mai curate aici, pe pământ, și să parcurgă și calea, grea ce-i drept, dar deosebit de frumoasă, care duce către Împărăția lui Dumnezeu. Sfinții Atanasie și Chril au fost lumină lumii. Să preluăm din viața celor doi părinți sfinți ai Bisericii determinarea lor pentru a cunoaște învățătura de credință și a o mărturisi celor din jur, datorie pe care ei au lăsat-o tuturor creștinilor din toate vremurile, chemați să-și găsească timp pentru a se adânci în înțelegerea Scripturii și a se lăsa pătrunși de teologia Părinților, de viețile Sfinților. Și noi, cei de astăzi, suntem datori să cunoaștem învățătura de credință a Bisericii noastre, să o trăim cât mai adânc și cât mai autentic cu putință, mărturisind-o și celorlalți, pentru că numai așa vom putea fi numiți cinstitori ai sfinților lui Dumnezeu”.

La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii care s-au mărturisit, primind dezlegare de la duhovnic, au primit Sfânta Împărtășanie de la IPS Părinte Mitropolit Teofan. Apoi, protos. Hrisostom Andrioaia, duhovnicul Mănăstirii Copou, și maica stareță Maria Magdalena Vrânceanu au rostit câte un scurt cuvânt de mulțumire, dăruindu-i Mitropolitului Moldovei și Bucovinei o icoană înfățișând-o pe Maica Domnului cu Pruncul.

Comentarii Facebook


Știri recente