Hramul Mănăstirii Cârţişoara

La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (miercuri, 29 iunie 2016), Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cârţişoara, judeţul Sibiu, informează site-ul oficial al Eparhiei. În această zi de sărbătoare aşezământul monahal şi-a serbat hramul. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte şi:  duhovnicul mănăstirii, arhimandritul Dimitrie Papacioc, protopopul de Făgăraş 2, Ion Tărcuţă, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Credincioşii din satele apropiate de mănăstirea situată la poalele Munţilor Făgăraş, au participat în număr mare la hramul mănăstirii şi au primit binecuvântarea arhierească. Mulţi dintre credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la mănăstire, conduse de maica stareţă, monahia Siluana Ciupitu. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Marian Ioan Iaru a fost hirotonit diacon.

Misiunea apostolică

În cuvântul de învăţătură, IPS Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre cei doi Sfinţi Apostoli sărbătoriţi în 29 iunie, modele de apostolat şi de misiune pentru întreaga creştinătate. Ierarhul a prezentat pe larg vieţile celor doi Sfinţi Apostoli şi misiunea lor în lume, teologia şi scrierile lor.

Viaţa celor doi sfinţi este cunoscută de noi. Ei sunt cinstiţi ca Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, ca cei care au împlinit slujirea vestirii Evangheliei. Sfântul Apostol Petru, fiind cel mai în vârstă dintre Apostoli, a intervenit în numele tuturor ucenicilor pentru a face o mărturie pe care Sfânta Evanghelie de astăzi ne-o descoperă nouă. Au fost întrebaţi ucenicii de către Mântuitorul cine zic oamenii că este El, Fiul Omului. Luând curaj cel mai în vârstă dintre Apostoli a făcut o mărturisire care stă la temelia Bisericii noastre: <<Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu>> (…). Sfântul Apostol Pavel a fost chemat de Dumnezeu să împlinească şi să desăvârşească lucrarea apostoliei. A fost un om învăţat, avea cetăţenie romană şi din zelul lui faţă de Dumnezeu pe care nu-L cunoscuse decât din cărţile Vechiului Testament, a cerut scrisori ca să meargă în Damasc şi să-i prigonească pe creştini, pe care îi considera îndepărtaţi de la învăţătura transmisă de Dumnezeu prin Avraam. Pe drumul spre Damasc a intervenit minunea care stă la temelia noii sale vieţi. El se numea Saul din Tars, a stat şi a păzit hainele primului martir creştin, Sfântul Ştefan. L-a ales Hristos prin minunea convertirii sale pe drumul Damascului. Dumnezeu i-a descoperit noua sa cale şi a primit misiunea de a vesti Cuvântul la neamuri, adică la popoarele păgâne, a spus ierarhul.

La final, părintele Dimitrie Papacioc i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste obştea monahală şi credincioşi în ziua hramului. Părintele arhimandrit i-a oferit ierarhului în dar o bederniţă cu icoana Sfintei Treimi.

Mănăstirea “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Cârţişoara a fost reînfiinţată în 1990 pe locul unui vechi schit ridicat în jurul anului 1400,  prin purtarea de grijă a domnitorului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân. De-a lungul anilor au fost ridicate biserica şi anexele, iar în prezent obştea monahală numără 20 de maici.

 

Comentarii Facebook


Știri recente