Hramul Mănăstirea Logreşti din judeţul Gorj

Mănăstirea „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din Târgu Logrești, Protopopiatul Târgu Cărbunești, judeţul Gorj, și-a sărbătorit miercuri, 09 septembrie 2015, hramul. În prezența a câtorva sute de credincioși veniți din localitatea Logrești şi din împrejurimi, Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al sfântului lăcaș de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Părintele Protoiereu Iulian Mărgineanu. Răspunsurile la strană au fost date de Grupului psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

“Preasfânta Ana și Dreptul Ioachim ne dau o pildă de viață duhovnicească”

După încheierea slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit credincioșilor despre faptul că această zi minunată este închinată Sfinților Părinți Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului, fiind vorba despre un praznic al sfântului lăcaș, o sărbătoare care urmează Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, mai ales că orice praznic închinat Maicii Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos, ca și tuturor sfinților constituie un moment de bucurie duhovnicească, sufletească și trupească pentru toți credincioșii: „Așadar, cinstindu-i pe Sfinții Părinți, Ioachim și Ana, lumea a putut să afle că «vlăstarul cel binecuvântat» a ieșit din firea omenească, iar pentru noi, viețuitorii acestui pământ, rămâne adânc încrustat în veșnicie faptul că Sfânta Ana, născând pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, prin făgăduință dumnezeiască, printr-o misiune cerească, a născut-o pentru lumea aceasta pământească, pentru ca la rândul ei, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu să-L nască pe Mântuitorul Hristos, răscumpărătorul nostru pentru «patria cerească». Preasfânta Ana și cu Dreptul Ioachim, care s-au rugat cu mult înainte de venirea pe pământ a fiicei lor, ne dau o pildă de viață duhovnicească, de viață curată în același timp, de felul cum trebuie să ne rugăm și de felul cum trebuie să Îl cinstim pe Dumnezeu, ca să primim răsplată, să primim un răspuns la rugăciunile şi cererile noastre”.

“Cinstirea Sfinților Ioachim și Ana este o cinstire a familiei creștine”

În partea finală a cuvântului de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a precizat faptul că: “Această zi însemnată în calendarul sfinților noștri, de cinstire a Sfinților Ioachim și Ana, este pentru biserica noastră ortodoxă o cinstire a familiei creștine. Pentru că aici îi vedem pe părinți și pe copii. Pe părinții Maicii Domnului și pe copii, adică pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, și mergând mai departe, Îl vedem pe Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, Care este Fiul Tatălui Ceresc. Iar dacă în ceruri avem pe Tatăl Cel Ceresc și spunem întotdeauna «Tatăl Nostru», aici, pe pământ, o avem pe Maica Domnului ca mama noastră, pe mama Maicii Domnului, pe Sfânta Ana, și ori de câte ori ne rugăm, simțim căldura familiei creștine. Așa cum ne bucurăm întotdeauna de părinții noștri, de buncii noștri și în viața bisericii ne bucurăm deosebit și mult mai mult de existența și prezența Maicii Domnului, a Sfinților Părinți Ioachim și Ana, pe care întotdeauna îi pomenim la sfintele slujbe. Nu există sfântă slujbă care să se sfârșească, fără de rugăciunile sfinților și drepților dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana și ale tuturor sfinților. Așadar, mulțumind Bunului Dumnezeu pentru ziua de astăzi, pentru purtarea de grijă, întotdeauna, față de neamul omenesc. Pentru că sunt atâtea lucruri care apasă asupra noastră, care de multe ori ne asupresc și ne întind curse de la viclenii vrăjmași, și pe toate acestea, Sfinții Părinți Ioachim și Ana le depărtează de la noi, ne ocrotesc și ne apără de cel viclean. Deci, ne rugăm Sfinților Părinți Ioachim și Ana, ca să fie permanent ajutători, mijlocitori și rugători înaintea Mântuitorului Iisus Hristos, căruia se cuvine Slava, cinstea și închinăciunea, în vecii vecilor, Amin”.

În încheiere a fost săvârșit parastasul de pomenire, iar obștea de maici au oferit credincioșilor o masă binevenită în trapeza mănăstirii.

(Articol realizat de Profesor Vasile Gogonea)

Comentarii Facebook


Știri recente