Hramul Catedralei „Sfântul Spiridon”-Nou din capitală. PS Varlaam a prezentat viața marelui ierarh în patru fericiri

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a slujit luni la hramul Catedralei „Sfântul Spiridon”-Nou din București.

La predică, Preasfinția Sa a expus viața plină de provocări, dar și de realizări a episcopului Trimitundei care a fost mutilat pentru mărturisirea credinței; a amintit apoi de ajutorul oferit de sfânt atât grecilor, cât și românilor în lupta cu ciuma și cu alte încercări.

Referindu-se la textul evanghelic al zilei, Preasfinția Sa a sintetizat trăirea virtuoasă a Sf. Spiridon în patru fericiri din Predica de pe munte (Luca 6:17-23).

„Cele patru fericiri amintite de Sfântul Luca în Evanghelia de astăzi au fost un program după care Sfântul Spiridon și-a trăit viața, străduindu-se să fie un păstor adevărat al Bisericii după modelul Arhiereului Veșnic, Mântuitorul Iisus Hristos”, a explicat Episcopul vicar patriarhal.

Viața Sfântului Spiridon în patru fericiri

1. Fericiți sunteți voi, cei săraci, că a voastră este Împărăția lui Dumnezeu.

„Sfântul Spiridon s-a născut într-o familie modestă de oameni săraci, păstori, și a trăit smerit și sărac toată viața, împărțind săracilor bunurile pe care le-a primit. De aceea a moștenit împărăția cerurilor. Cei care se străduiesc să stăpânească împărăția pământească nu mai au timp să se ocupe de suflet, lor le rămâne doar lumea trecătoare”.

2. Fericiți sunteți voi, cei care flămânziți acum, că vă veți sătura.

„Sfântul Spiridon, care adeseori a flămânzit oferind hrana sa celor lipsiți, a fost hrănit de Dumnezeu cu darurile cele mai presus de lume”.

3. Fericiți sunteți voi, cei ce plângeți acum, că vă veți bucura.

„Fără îndoială că Sfântul Spiridon a plâns mult în nopțile de priveghere pentru sine, pentru păcatele celor încredințați spre păstorire și iată că sufletul lui se veselește astăzi cu sfinții lui Dumnezeu în împărăția cea netrecătoare”.

4. Fericiți veți fi când vă vor prigoni pe voi și vă vor batjocori pentru numele Meu.

„Iată că Sfântul Spiridon a pătimit pentru credința sa în Iisus Hristos, i s-a scos un ochi, a purtat pe trupul său semnele torturilor și suferințelor îndurate în mina în care a fost condamnat la muncă silnică. De aceea, sufletul lui, potriivt făgăduinței din evanghelia de astăzi se bucură în ceruri: ‹Bucurați-vă în ziua aceea și vă veseliți, că, iată, plata voastră este multă în ceruri›”.

La finalul slujbei, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii catedralei.

PS Varlaam a subliniat că lăcașul de cult a fost închinat Sfântului Spiridon pentru ajutorul pe care l-a oferit bucureștenilor în timpul epidemiei de ciumă. De asemenea, a menționat că sfântul face și în vremurile noastre minuni pentru cei ce i se roagă cu credință.

Ierarhul a recomandat credincioșilor ediția 2022 a volumului „Noi minuni ale Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei: mărturii de la Biserica Sfântul Spiridon – Nou din București”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente