PS Episcop Vakhtang la Patriarhie: A trăi în dragoste și înțelegere constituie pentru om o stare de bucurie și fericire

Evenimentele prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, au continuat joi, 26 octombrie 2017, cu oficierea Sfintei Liturghii pe Colina Patriarhiei. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Vakhtang, Episcop de Nikortsmind, (Patriarhia Georgiei) împreună cu mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul predicii rostite, ierarhul georgian le-a spus celor prezenți că a trăi în dragoste și înțelegere constituie pentru om o stare de bucurie și fericire.

Din soborul de ierarhi au făcut parte:

  • Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal;
  • Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal;
  • Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După citirea Sfintei Evanghelii, PS Vakhtang a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța săvârșirii binelui, a grijii față de aproapele, dar și despre exemplul de viață creștină arătat de sfântul cinstit astăzi în Biserica Ortodoxă.

În debutul omiliei, Preasfinția Sa a amintit celor prezenți despre viața pilduitoare a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sărbătorit astăzi în Biserica Ortodoxă. În continuare, ierarhul a evidențiat că necazurile sunt îngăduite de Domnul pentru folosul  duhovnicesc al creștinilor.

În lume necazuri veți avea (Ioan 16, 33), zice Domnul. Aceste necazuri sunt îngăduite de Dumnezeu pentru folosul duhovnicesc al credincioșilor. Prin intermediul lor ei pot conștientiza neputința firii și să își întărească credința. Omul în bucurii și în slavă uită de Dumnezeu, pe când suferințele curăță sufletul, îl smerește și îl apropie de Dumnezeu, a spus Preasfinția Sa.

Continuând cuvântul său, Episcopul de Nikortsmind a subliniat că iubirea trebuie împărtășită aproapelui începând cu părinții, rudele și terminând cu cei ce ne urăsc.

Porunca iubirii, spune Preasfinția Sa, este ușoară și plăcută pentru în esență este o stare înțelegătoare. A trăi în dragoste și înțelegere constituie  pentru om o stare de bucurie și fericire. Ierarhul a atras atenția patima iubirii de sine vrea să le folosească în mod egoist pe toate.

În finalul predicii, PS Vakhtang a îndemnat credincioșii să aibă ca reper exemplul sfinților mucenici și a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie pomenit astăzi. Exemplul lor să ne încurajeze și să ne întărească în depășirea suferințelor cu bărbăție și răbdare, a  conchis Preasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a mulțumit pentru prezență ierarhilor și credincioșilor prezenți. De asemenea, ierarhul a amintit și de participarea Preasfințitului Părinte Vakhtang la lucrările Congresului de Teologie ce au avut loc în perioada 23-29 octombrie 2017.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…