Hramul Catedralei Patriarhale | Moaştele Sf. Împăraţi şi ale Sf. Dimitrie vor fi aşezate spre cinstire pe Colina Bucuriei

Baldachin Catedrala Patriarhală

În 21 mai 2017, ora 07:00, moaștele Sfinților Împărați și ale Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, aflate Catedrala Patriarhală, vor fi purtate în procesiune pe Colina Bucuriei. Odoarele vor fi aşezate spre închinare credincioşilor în baldachinul din apropierea Catedralei.

Moaştele Sfinţilor Împăraţi se află în Catedrala noastră din anul 2002. În acel an, la sărbătoarea hramului, o delegație a Bisericii Ortodoxe din Cipru a dăruit vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arăpașu o raclă cu fragmente din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena. Acestea au fost aduse de la Mănăstirea Kykkos, împreună cu o copie după icoana Maicii Domnului pictată de Sfântul Evanghelist Luca, care se păstrează în mănăstirea cipriotă.


Unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din țară închinate Sfinților Împărați Constantin și Elena este Catedrala patriarhală din București, ctitorie a voievodului Țării Românești, Constantin Șerban Basarab (1654-1658).

În data de 6 mai 1658, Patriarhul Macarie III al Antiohiei și Mitropolitul Ștefan al Țării Românești, împreună cu ierarhi, egumeni, preoți și diaconi, în prezența ctitorului și a familiei sale, a oficiat slujba de sfințire a locașului care va deveni în 1925 Catedrală Patriarhală.

De-a lungul a trei secole și jumătate de existență, Catedrala din Dealul Mitropoliei a fost locul în care s-a scris istoria Bisericii noastre, de la întronizări de mitropoliți și patriarhi și până la impresionantele pelerinaje la moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou sau la ale altor sfinți.

Hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Programul evenimentelor – Basilica.ro

Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena sunt ocrotitorii lăcașului de cult amplasat pe Colina Patriarhiei. Sărbătoarea va culmina cu Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul Daniel în ziua de duminică, 21 mai 2017. Sâmbătă, de la ora 16:00, vor debuta manifestările dedicate hramului cu slujba de Priveghere săvârșită de IPS Casian.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…