Hramul Catedralei mitropolitane din Timișoara

La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Catedrala mitropolitană din Timișoara și-a prăznuit hramul istoric. Cu acest prilej, ierarhi, clerici și credincioși din întreg cuprinsul Mitropoliei Banatului și-au îndreptat pașii spre mărețul lăcaș, ocrotit de cei trei luceferi ai Ortodoxiei, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

La invitația Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul clericilor și credincioșilor timișoreni și Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de hram a fost oficiată la Catedrala mitropolitană de Preasfințitul Lucian și Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați de un sobor impresionant de preoți și diaconi de la parohiile și mănăstirile timișene, după cum ne-a transmis George Giurgiu.

La slujbă au luat parte elevi de la clasele de teologie ale Liceului Pedagogic ” Carmen Sylva” din Timișoara, profesori și studenți ai Facultății de Litere,Istorie și Teologie, din cadrul Universității de Vest din oraș, precum și numeroși credincioși veniți din întreaga Mitropolie a Banatului.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Chiriarhul Caransebeșului a evidențiat câteva dintre virtuțile și trăsăturile morale ale celor trei mari dascăli ai lumii și ierarhi ai Bisericii, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. În acest sens, Preasfinția Sa a precizat ” Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii acestei preafrumoase catedrale din Timișoara, sunt pentru noi toți modele de viață și trăire creștină. Aceștia au strălucit luminat în ” secolul de aur ” al Bisericii creștine, în veacul al IV-lea, prin întreaga lor viață, prin slujirea și dragostea față de Dumnezeu și față de semeni, iar mai presus de toate, prin bogata lor cultură teologică și lucrarea lor pastorală și învățătorească. Ei reprezintă și pentru noi cei de astăzi, clerici și credincioși, teologi și oameni de cultură, adevărate exemple de viață și călăuze în drumul spre cunoașterea lui Dumnezeu și spre dobândirea mântuirii. Prin scrierile lor, Sfinții Trei Ierarhi, luminează și înțelepțesc inimile și sufletele iubitorilor de Dumnezeu și ale tuturor elevilor, studenților și profesorilor teologi, ce îi i-au drept ocrotitori și povățuitori”.

La finalul Sfintei Liturghii, soborul slujitorilor a oficiat slujba de binecuvântare a prinoaselor, aduse de credincioși în cinstea Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii și patronii spirituali ai mărețului locaș mitropolitan.

După slujbă, Preasfințitul Paisie Lugojanul a mulțumit Preasfințitului Lucian pentru bucuria de a sluji împreună în Catedrala timișoreană, încredințându-l totodată, de toată dragostea și prețuirea clericilor și credincioșilor din Arhiepiscopia Timișoarei.

În seara aceleiași zile, după slujba Vecerniei, Corul catedralei, condus de pr. Dan Dragomir, a susținut tradiționalul concert închinat Sfinților Trei Ierarhi.

Cel mai reprezentativ lăcaș de cult din Vestul țării

Catedrala Mitropolitana din Timisoara este una dintre cele mai reprezentative și mai izbutine monumente arhitecturale din țara noastră. Situată în centrul orașului de pe Bega, la încrucisarea celor mai importante artere de circulatie, catedrala inchinata Sfintilor Trei Ierarhi impresioneaza prin dimensiunile ei însemnate, prin specificul arhitectural și prin învelișul de țiglă smăltuiță, care straluceste minunat în lumina soarelui.Catedrala a fost construită între anii 1936 si 1940, după schița arhitectului Ioan Troianescu, fiind declarată monument de arta pentru arhitectura, pictura și sculptura ei. Constructia propriu-zisă a catedralei a început în anul 1936, prin sfințirea pietrei de temelie, de către episcopul Andrei Magieru al Aradului.

Lucrarile de zidire s-au întins pe aproape cinci ani, catedrala întinzându-se astazi pe o suprafață de peste o mie și cinci sute de metri pătrați, volumul total al interiorului fiind de peste cincizeci de mii de metri cubi. Catedrala are nu mai putin de unsprezece turle, din care turnul principal are aproape optzeci și patru de metri. Construcția are o lungime de șaizeci și trei de metri și o lățime de treizeci și doi de metri. La slujbele săvârșite în aceasta pot lua parte în jur de cinci mii de credincioși. În turnurile catedralei sunt asezate sapte clopote mari, deosebit de puternice, armonizate de maestrul Sabin Drăgoi.

In toamna anului 1946, dupa zece ani de efort, noul lăcas mitropolitan, împodobit cu cele mai bune și mai alese opere, astepta solemnitatea târnosirii și încredințării cultului pentru care a fost destinat. Astfel, a fost aleasă ziua de 6 octombrie 1946 ca zi a marelui praznic al ortodocșilor din Banat. La aceasta mare procesiune a participat însusi patriarhul Nicodim Munteanu și regele Mihai I, alături de întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului și reprezentanți din toate colțurile pământului românesc. Din cauza celui de-al Doilea Razboi Mondial, finisajele și picturile interioare și exterioare s-au terminat însa abia în anul 1956.

Comentarii Facebook


Știri recente