Hramul Catedralei mitropolitane din Timișoara

Catedrala din Timișoara și-a cinstit ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș.

Programul religios închinat Ocrotitorului Banatului a debutat vineri, 14 septembrie cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un mare sobor de preoți și diaconi, format din consilieri de la Centrul eparhial, protopopi, precum și slujitori de la mănăstirile și parohiile eparhiei. Conform tradiției, în finalul slujbei de seară, a avut loc tradiționala procesiune cu Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, la care au luat parte mii de credincioși. Potrivit mitropolia-banatului.ro, procesiunea s-a desfășurat pe traseul Bulevardul 16 Decembrie 1989 – Splaiul Tudor Vladimirescu – Bulevardul Mihai Viteazu – Bulevardul Regele Ferdinand. După procesiune, racla cu Sfintele Moaște a fost așezată pe soleea din fața Sfântului Altar, astfel încât credincioșii să aibă posibilitatea închinării cinstirelor moaște ale Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș.

Duminică, 15 septembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei și ocrotitorul Banatului, Catedrala mitropolitană din Timișoara și-a prăznuit patronul. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae Mitropolitul Banatului, slujbele religioase prilejuite de cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane au debutat sâmbătă de la ora 19:00, cu oficierea Vecerniei cu Litie, urmată de procesiunea cu Moaștele Sfântului Ierah Iosif cel Nou de la Partoș. Slujbele religioase prilejuite cu această ocazie au continuat întreaga noapte.

La eveniment au participat oficialități locale, oameni de cultură și foarte mulți credincioși din toate părțile Banatului care au fost prezenți în aceste zile la Timișoara pentru a se închina moaștelor Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș. În cadrul slujbei vecerniei de sâmbătă seara acestea au fost purtate în procesiune în jurul catedralei mitropolitane apoi au fost așezate pe soleea din fața sfântului altar, când timp de trei zile credincioșii se vor închina sfintelor moaște ale ocrotitorului Banatului.

În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al ArhiepiscopieiTimișoarei, înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi din întreg cuprinsul eparhiei. În cadrul slujbei, Arhidiaconul Cristian-Adrian Constantin, consilier eparhial a fost hirotonit preot pe seama Catedralei mitropolitane din Timișoara

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Paisie, care a exidențiat importanța sfinților și a moaștelor în drumul nostru spre Dumnezeu. Sfinții sunt mijlocitori către Dumnezeu, acei oameni care s-au învrednicit de mari daruri din partea Domnului și ale căror trupuri rămân peste veacuri mărturie a prezenței harului Duhului Sfânt în istorie.

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș este cinstit și iubit de credincioșii din întreaga țară, fiind ales patron spiritual al pompierilor 1997 și ocrotitor al numeroase lăcașuri de cult și instituții. An de an, în ziua sa de prăznuire, la 15 septembrie, mii de pelerini poposesc în orașul de pe malurile Begăi pentru a înălța rugăciuniși si a se închina Sfintelor sale Moaște, adăpostite în catedrala timișoreană.

Comentarii Facebook


Știri recente