Hramul Catedralei Mitropolitane din Timişoara

Mii de credincioşi au participat marţi, 15 septembrie 2015, la sărbătoarea celui de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane din Timişoara închinat Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Banatului, după cum ne-a transmis George Giurgiu, Redactor Ziarul Lumina, Ediţia de Banat.

Procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane

Slujbele religioase închinate celui de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane din Timişoara au debutat în ajunul sărbătorii, luni, 14 septembrie, cu Slujba Privegherii oficiată în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Soborul slujitor a fost alcătuit din consilierii de la Centrul eparhial, protopopii eparhiei, slujitorii Catedralei mitropolitane, ai mănăstirilor şi ai mai multor parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei.

După Slujba Vecerniei cu Litie, soborul slujitorilor şi al credincioşilor a participat la tradiţionala procesiune, în jurul Catedralei Mitropolitane, cu moaştele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş. După procesiune, racla cu sfintele moaşte a fost aşezată pe un podium special amenajat în faţa Sfântului Altar, Sfintele moaşte rămânând spre închinare şi cinstire până miercuri, 16 septembrie, când, după Slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, săvârşită de la ora 18:00, acestea vor fi reaşezate în locul obişnuit din dreapta naosului catedralei.

Sobor de arhierei la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, format din Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop-locţiitor al Episcopiei Ortodoxe Române a Daciei Felix, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

“Am avut bucuria în aceste zile de a avea la praznicul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș credincioși din întreg Banatul, pelerini din Ungaria și Serbia, precum și un grup de etnici aromâni din părțile Dobrogei, așadar, din toate locurile pe unde a pășit Sfântul Ierarh Iosif și a semănat cuvântul lui Dumnezeu. Iată, după mai bine de 350 de ani, de la mutarea sa la cereștile locașuri, glasul sfântului îi cheamă și astăzi pe cei din părțile Banatului, și nu numai, să vină la rugăciune pentru ei înșiși, pentru neam și pentru țară, pentru a-și mărturisi credința și iubirea față de Dumnezeu. Sfântului Iosif a fost un om iubit atât de Dumnezeu, cât și de contemporanii săi, și aflăm din viața sa, că veneau la el și îl cinsteau chiar și cei de alt neam, întrucât acesta devenise un adevărat model de iubire și sfințenie prin viața și lucrarea aleasă, săvârșind prin Harul lui dumnezeu și numeroase minuni. Tot așa, și noi, suntem chemați de Mântuitorul Hristos să dăm mărturie de credința și dragostea noastră atât în mijlocul fraților noștri creștini, cât și oriunde ne-am afla, fiind următori ai iubirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos și împlinitori ai cuvântului Său, așa cum a fost și Sfântul Ierarh Mitropolit Iosif”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.

Pomenirea ctitorilor sfântului locaș

În cadrul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire a ctitorilor Catedralei Mitropolitane din Timișoara, între aceștia fiind numărați și vrednicii de pomenire Mitropoliți ai Banatului, Vasile Lăzărescu și Nicolae Corneanu.

“La această zi de mare sărbătoare nu am trecut cu vederea nici pomenirea ctitorilor acestei minunate catedrale, Mitropolitul Vasile Lăzărescu și Mitropolitul Nicolae Corneanu. Fiecare dintre aceștia a zidit într-un fel sau altul acest sfânt locaș, Mitropolitul Vasile punând cărămidă cu cărămidă, iar Mitropolitul Nicolae, zidind «Catedrala cea Vie» a Mitropoliei Banatului, în cei peste 50 de ani de arhipăstorire. Ne-am rugat așadar, Bunului Dumnezeu să odihnească în corturile drepților, alături de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, pe toți ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt lăcaș”, a mai subliniat Înaltpreasfinția Sa.

După slujbă, corul de copii de la Grădinița Troița și Școala Sfântul Antim Ivireanul din Timișoara, precum și un grup de etnici aromâni au susținut recitaluri de cântece și poezie închinate Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş.

Comentarii Facebook


Știri recente