Hramul Catedralei Mitropolitane din Cluj, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului

Catedrala Mitropolitană a Clujului și-a sărbătorit hramul, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, dup[ cum informează radiorenasterea.ro

Mulțime de credincioși clujeni au luat parte la slujbele oficiate cu acest prilej în locașul de rugăciune din centrul Municipiului Cluj-Napoca, patronat de cele două mari praznice închinate Maicii Domnului, cel al Adormirii și al Bunei Vestiri. Slujbele dedicate hramului au început încă din ajunul sărbătorii, în seara zilei de 14 august, cu slujba Privegherii și a Prohodului Maicii Domnului. Astfel credincioșii împreună cu soborul de preoți și diaconi au intonat cântările Cinstitei Adormiri a Maicii Domnului, după care au pornit într-o procesiune în jurul locașului de cult. În sunet de toacă, credincioșii au cântat imne Fecioarei Maria, iar preoții au purat pe umeri Epitaful Adormirii Maicii lui Dumnezeu.

Astăzi, 15 august, în ziua praznicului, slujbele au debutat în Catedrala Mitropolitană la ora 8:30 cu Acatistul Adormirii Maicii Domnului și Ceasurile, urmate la ora 10 de oficierea Sf. Liturghii. După momentul citirii pericopei evaghelice, pr. Arhim. Teofil Roman, ecleziarhul Catedralei Mitropolitane a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat două mari virtuți ale Maicii Domnului, fecioria trupească și cea duhovnicească. Pornind de la calitățile Maicii lui Dumnezeu, părintele i-a îndemnat pe credincioși să aibă o viață curată: „Cred că nu poate și nu va putea fi o cinstire mai mare adusă Maicii Domnului și Fiului ei, Mântuitorul nostru Iisus Hristos decât o viață trăită în curăție și în sfințenie. Fie că am ales să ne căsătorim, fie că am ales să mergem pe calea vieții monahale. Să ne ajute Bunul Dumnezeu și să ne întărească pe toți cu Duhul Său Cel Sfânt ca să trăim în chip bineplăcut Lui și să avem parte de El și în veacul acesta și în cel ce va să fie.”

La finalul Sf. Liturghii mulțime de credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente