Hramul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Buzău

Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu prilejul hramului, fiind organizate o serie de manifestări religioase și artistice, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.

Locașul de cult a fost plin de credincioși, care au venit încă de miercuri seară, 08 iunie 2016, să participe la slujba Vecerniei cu Litie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

În ziua de prăznuire a Înălțării Domnului, joi, 09 iunie 2016, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon, Mitropolit de Veria, Naousa și Kampania, și Preasfințitul Părinte Episcop Siluan. Din soborul slujitorilor au făcut parte preoți și diaconi români și greci, consilieri eparhiali, protoierei și profesori de la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din municipiu.

La finalul Sfintei Liturghii, s-a săvârșit slujba Parastasului pentru eroii neamului românesc și pentru ctitorii locaşului de cult trecuţi la cele veşnice.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă Neagu Ionescu a Catedralei arhiepiscopale și de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Panteleimon care a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale praznicului Înălțării la ceruri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și importanța lui pentru mântuirea oamenilor.

Astăzi, Biserica noastră sărbătorește ultima întâlnire a Domnului înviat cu Sfinții Săi ucenici și Apostoli, o întâlnire care se sfârșește printr-o «înălțare», adică prin plecarea lui Hristos de pe pământ la cer, ca să-L întâlnească pe Dumnezeu, Părintele Său. Ultima întâlnire, când Hristos le dă ucenicilor argumentele firii Sale divino-umane, le dă dovezile că El este Acela despre care au vorbit proorocii Vechiului Testament, că ceea ce s-a întâmplat în viața Sa pământească a fost în deplină concordanță cu rânduiala și planul lui Dumnezeu cu privire la mântuirea întregului neam omenesc, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezența la hramul din acest an al Catedralei arhiepiscopale din Buzău și le-a oferit în dar câte o icoană.

Am trăit cu toții, cler și popor al lui Dumnezeu, bucuria slujirii în comuniune de credință și iubire în Hristos Cel răstignit, înviat și înălțat la ceruri, împreună cu doi oaspeți deosebiți, care au acceptat invitația noastră, de a fi prezenți la acest mare eveniment al urbei Buzăului și al Catedralei arhiepiscopale, în mod special. Am avut parte, astăzi, de o slujbă solemnă, așa cum se cuvine unui mare praznic împărătesc din timpul anului bisericesc, a spus Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un concert susținut, joi seară, la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău, de Corala Ortodoxă Mixtă Neagu Ionescu. La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de ceilalți doi ierarhi invitați. Repertoriul a cuprins cântări specifice praznicului Înălțării Domnului, dar și din perioada pascală.

În cursul celor două zile petrecute la Buzău, oaspeții greci și români au vizitat câteva biserici și mănăstiri reprezentative din Eparhie și anume, Catedrala copiilor Sfântul Mucenic Sava din Buzău, biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Catedrala Sfânta Cuvioasă Parascheva din Focșani, precum și Mănăstirea Brazi din orașul vrâncean Panciu.

Comentarii Facebook


Știri recente