Hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș

Sute de oameni au fost prezenți în a doua Duminică după Sfintele Paști, Duminica Tomii, la Catedrala episcopală din Caransebeș, care și-a prăznuit hramul. Credincioșii au primit binecuvântare la Sfânta Liturghie solemnă, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de 9 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Sărbătoarea a început la orele dimineții printr-o procesiune de la reședința episcopală, la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, la care au participat ierarhi, preoți și diaconi, alături de numeroși credincioși.

Din soborul de ierarhi au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcop Ortodox Român al Ungariei și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În cuvântul de învățătură rostit duminică, 8 mai 2016, credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a explicat diferența dintre Sfântul Apostol Toma și ceilalți Apostoli.

„La prima arătare a Mântuitorului după Înviere, Apostolilor, Toma nu era împreună cu ei și astfel el nu a crezut în Înviere, dar la chemarea sfântă pe care a adresat-o Mântuitorul lui Toma, acesta a exclamat că Cel ce era în fața lui este Domnul și Dumnezeul adevărat, adică i-a recunoscut dumnezeirea. Celorlalți Apostoli fără să ceară ei li s-a arătat Hristos înviat, în schimb Sfântul Apostol Toma a cerut și a insistat să-L vadă pe Domnul înviat, de aceea trebuie și noi să ne rugăm mereu ca să ne întâlnim cu Mântuitorul și toți la vremea cuvenită vom vedea rănile din mâinile și din coasta lui Hristos.”, a arătat Mitropolitul Ioan.

De asemenea Ierarhul a explicat în cuvântul său cea de-a zecea fericire spusă de Hristos după Înviere, care se adaugă celorlalte nouă rostite de Mântuitorul în Predica Sa de pe Munte.

„După ce Toma se convinge de dumnezeirea Lui Hristos, Mântuitorul spune: «Fericiți sunt cei ce n-au văzut și au crezut», aceasta fiind cea de-a 10-a fericire care ni se adresează nouă din mila lui Dumnezeu, iar pe toți cei care am fost astăzi la această sărbătoare, Hristos ne numește fericiți, pentru că n-am văzut, dar am crezut în Învierea Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos”, a mai adăugat Mitropolitul Banatului.

Înaltpreasfințitul Ioan a rostit la finalul predicii și o rugăciune, împreună cu toți cei prezenți, pentru mântuirea sufletelor și pentru mângâierea părinților celor doi soldați care au murit, zilele trecute, în Afganistan.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu prilejul organizării în Episcopia Caransebeşului a  „Zilelor credinţei şi culturii în Caraș‑Severin” ediția a X‑a şi a Simpozionului Inter­național „Slujire şi educație”, Caransebeș, 8‑15 mai 2016.

Preasfințitul Părinte Lucian a mulțumit după Sfânta Liturghie Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a binecuvântat ca moaștele Sfântului Nicolae să poposească și la Caransebeș.

 „Îi mulțumim Preafericitul Părinte Patriarh Daniel că în acest an a binecuvântat să avem aceste sfinte odoare în Eparhia noastră și îi mulțumim de asemenea că ne-a transmis și un cuvânt de binecuvântare și de felicitare cu ocazia sărbătoriri „Zilelor credinţei şi culturii în Caraș‑Severin” ediția a X‑a. Totodată aducem recunoștință și celorlalți ierarhi care au dat curs invitației noastre și au venit ca să slujim împreună în această frumoasă și reprezentativă Catedrală a Banatului de Munte, sfințită în urmă cu 6 ani de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”, a subliniat Episcopul Caransebeșului.

La finalul sfintei slujbe Preasfințitul Părinte Lucian a conferit Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru clerici, părintelui Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sf. Gheorghe” Nou din București. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul „Laudatio” al teologilor din Caransebeș, condus de părintele profesor Gheorghe Tistu.

„La slujbă au participat autorităţi centrale, judeţene şi locale, slujitorii altarelor din Caransebeş, însoţiţi de credincioşi, tineri şi copii, precum şi sute de credincioşi din localitate şi împrejurimi, înveșmântați în costume populare, foarte mulţi împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. Pe tot parcursul Sfintei Liturghii credincioșii au avut posibilitatea să se închine la sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae, aduse de la Biserica „Sfântul Gheorghe” Nou din București”,  după cum ne informează diac. Pavel Canea, de la Biroul de Presă al Eparhiei.

În continuare, în piața din fața catedralei, a fost prezentat spectacolul de promovare a folclorului tradiţional bănăţean, iar apoi, potrivit tradiţiei locale, domnul Marcel Vela, primarul Municipiului Caransebeş, a deschis „Ruga de la Oraş”.

După momentul artistic a fost sfințită și trapeza din incinta Centrului Eparhial, iar toți cei care au contribuit la amenajarea și înfrumusețarea acesteia au primit din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Diploma „Sfântul Antim Ivireanul”.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente