Hramul Catedralei episcopale de la Gyula

La Catedrala episcopală din Gyula s-a sărbătorit luni, 6 decembrie, hramul și ocrotitorul duhovnicesc, pe Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, Făcătorul de Minuni. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, informează „Ziarul Lumina”.

La oficierea slujbei de hram au participat toți preoții Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, dar și clerici veniți din România, printre care părintele arhim. Climent, starețul Mănăstirii Săraca și doi arhidiaconi din Arhiepiscopia Timișoarei. Răspunsurile liturgice au fost date de corul ‘Ligii Tineretului Ortodox Român’ din Lugoj, dirijat de Alina Bogoievici, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române.

Catedrala episcopală din Gyula, ca de fiecare dată, a devenit neîncăpătoare, pentru că alături de credincioși au participat copiii de la grădinița românească și elevii de la Școala Generală Românească și Liceul Românesc din Gyula. La finalul Sfintei Liturghii, corul ‘Ligii Tineretului Ortodox Român’ din Lugoj a susținut un concert de colinde tradiționale românești. De asemenea, copiii au prezentat un frumos program artistic, dedicat Sfântului Nicolae, iar un grup de elevi de la liceu a cântat colinde. Cu toții au primit daruri de Moș Nicolae din partea Preasfințitului Episcop Siluan. Darurile au fost dăruite cu sprijinul Autoguvernării Minoritare Românești din Gyula. Tot în cadrul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia întru ieromonah a părintelui Teodor Vid, pentru obștea monahală care ființează la Centrul Eparhial din Gyula.

La sărbătoarea hramului a participat și Görgényi Erno, primarul orașului Gyula, Ioan Fodoreanu, consulul general al României la Gyula, Maria Gurzău Czegledi, directorul Școlii Generale și al Liceului Românesc din Gyula, reprezentanți ai presei românești din Ungaria și alte oficialități.

Hramul Catedralei episcopale din Gyula, care a fost organizat și cu sprijinul Fundației Publice pentru Minoritățile Naționale și Etnice din Ungaria, a constituit o zi de mare sărbătoare pentru toți cei prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente