Hramul Catedralei din Chicago: Satul românesc omagiat în SUA

Sărbătoarea hramului Catedralei din Chicago a inclus un program având tema anului omagial 2019, Satul românesc. Astfel, după Sfânta Liturghie oficiată duminică, 19 mai 2019, a fost jucată o scenetă din lucrarea Amintiri din copilărie a lui Ion Creangă.

În continuare a avut loc un mini concert susţinut de corala Armonia a Catedralei și programul de dansuri prezentat de ansamblul Spicușorul, informează Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi.

Catedrala din Chicago are ca patroni spirituali pe Sfinţii Constantin şi Elena, cinstiţi în fiecare an în data de 21 mai.

De obicei, în diaspora, dacă sărbătoarea hramului unei biserici se regăseşte în timpul săptămânii este celebrată în duminica cea mai apropiată acelei date.

Sărbătoarea hramului a început sâmbătă seara, 18 mai 2019, cu slujba Vecerniei oficiată de Mitropolitul Nicolae și preoții Catedralei.

A doua zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţia Sa care a vorbit despre vindecarea paraliticului de la Vitezda.

Părinții Bisericii văd în situația acestui om bolnav de 38 de ani însăși omenirea care după păcatul lui Adam se afla bolnavă, slăbănogită, îndepărtată de Dumnezeu și așteptând mântuirea.

La plinirea vremii, când omenirea era gata să își primească Mântuitor, a venit însuși Dumnezeu pe pământ.

Când pocăința paraliticului a fost deplină, L-a întâlnit pe Dumnezeu-omul care L-a tămăduit trupește și sufletește.

Ierarhul a punctat şi principalele decizii adoptate de Sfântul Constantin cel Mare în favoarea creştinilor, toate împlinite cu sfatul mamei sale, a Sf. Împărătese Elena, ceea ce le-a adus cinstirea de „întocmai cu Apostolii”.

La eveniment a participat dl Tiberiu Trifan, Consulul General al României la Chicago, și dna. consul Georgiana Iacobuță.

Totodată, Mitropolitul Nicolae a slujit la Catedrala Mitropolitană şi în ziua de cinstire a Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena, în data de 21 mai 2019.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente