Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea

Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea își serbează hramul cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mira Lichiei, ocrotitorul acesteia și a Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea.

Programul liturgic închinat cinstirii Sfântului Ierarh Nicolae este următorul:

Joi, 5 decembrie:

– orele 17.00, Slujba Vecerniei cu Litie și Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

– orele 19.00, Taina Sfântului Maslu.

Vineri, 6 decembrie:

– orele 07.00, Utrenia

– orele 09.30, Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Nicolae.

La sărbătoare sunt așteptați reprezentanți ai administrației locale și centrale, preoți, stareți și starețe, studenți și elevi seminariști, credincioși din Arhiepiscopia Râmnicului și pelerini din țară.

Catedrala Arhiepiscopală din Rm. Vâlcea cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost ridicată pe temelia unor biserici mai vechi: una zidită între anii 1576-1586 de către episcopul Mihail al II-lea și dărâmată de turci în anul 1735, în timpul războiului pe care l-au avut cu austriecii; iar a doua zidită între anii 1739-1749 de către episcopul Climent și distrusă de un mare incendiu în 1847. Edificiul, așa cum se vede astăzi, a fost ridicat de Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului (1850-1868).

Construcția a fost începută în anul 1851 și terminată în anul 1856 și este opera arhitectonică a meșterilor ucenici ai Sfântului Calinic care au zidit bisericile de la Sfintele Mănăstiri Cernica, Pasărea și Frăsinei.

Pictura, în ulei, în stilul Renaștenii, aparține marelui artist al vremii, Gheorghe Tattarescu care era un admirator al Sfântului Calinic.

Catapeteasma este lucrată din lemn de tei masiv, sculptată cu deosebită măiestrie, folosindu-se pentru executarea bogației florale ghirlande și buchete din lemn aurit.

Cu osteneala și purtarea de grija a Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, după cutremurul din 1986, Catedrala a fost consolidată și în același timp s-a refăcut pictura de către pictorul bisericesc Toma Lascoi.

Cu prilejul sărbătorii din anul 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Catedrala Arhiepiscopală a primit spre cinstire și binecuvântare un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae dăruite de către maica stareță stavrofora Emanuela și obștea Mănăstirea Dintr-un Lemn. Totodată, Catedrala Arhiepiscopală a primit în dar de hram din partea Mănăstirii Bistrița Olteană prin maica stareță stavrofora Mihaela trei icoane ale Sfântului Ierarh Nicolae.

Comentarii Facebook


Știri recente