Hramul bisericii ucrainene din Lugoj

În duminica a V-a după Rusalii, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent în mijlocul credincioșilor parohiei „Sfântul Volodemer” din protopopiatul ortodox ucrainean Lugoj. Credincioșii ucraineni au sărbătorit în această zi hramul bisericii și au aniversat 23 de ani de la înființarea Parohiei Ortodoxe Ucrainene din Lugoj. La orele dimineții, ierarhul a fost întâmpinat de tinerii și credincioșii îmbrăcați în costume tradiționale. Soborul preoților slujitori a fost condus de pr. Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj, pr. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului și Ioan Pițura, conducătorul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România.

Cu acest prilej, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfinția Sa Paisie Lugojanul în biserica cu hramul „Sfântul Volodemer”, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, potrivit mitropolia-banatului.ro.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Teodor Cocan, iar diaconul Gheorghe Rusneac a fost hirotonit preot pe seama parohiei ucrainene din Lugoj. La marea sărbătoare a comunității au luat parte numeroși credincioși ucraineni din Banat, reprezentanți ai celorlalte culte din oraș, precum și oficialități locale.

La momentul potrivit din Sfânta Liturghie numeroși credincioși, dintre care foarte mulți copii s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

De asemenea, la solicitarea părintelui protopop Ilie Albiciuc și a credincioșilor parohiei ucrainene din Lugoj, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat printr-un act sinodal, ca începând de astăzi, biserica să îl aibă ca ocrotitor și pe Sfântul Petru Movilă, Mitropolitul Kievului.

Totodată, a fost transmis mesajul de binecuvântare și de felicitare a Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului pentru toți credincioșii și slujitorii bisericii ucrainene din Lugoj.

La finalul slujbei, urmând tradiția sărbătorii, toți credincioșii prezenți și soborul slujitorilor au înconjurat biserica, fiind săvârșită slujba de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală serbează sâmbătă, 21 mai 2022, hramul istoric dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena.  Manifestările cuprind proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana…