Hramul Bisericii Sfinții Trei Ierarhi din Galați

Locaș de cult care reflectă Galații celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din orașul de la Dunăre și-a sărbătorit ocrotitorii, pe „cei trei mari dascăli ai lumii și ierarhi”, Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Prăznuirea hramului a presupus, mai întâi, intensificarea programului liturgic, în această perioadă de început de an, plină de semnificațiile duhovnicești ale unui nou început. Taina Sfântului Maslu în sobor de preoți, slujbele de vecernie, acatistele și, mai ales, Sfânta Liturghie au adunat nenumărați credincioși, la biserică, în perioada 15-28 ianuarie. La acestea s-a adăugat programul omiletic și catehetic, mult apreciat de creștinii prezenți, care au putut primi cuvânt de folos pe temele: 2014 – „Anul omagial-euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii)” și „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, în Patriarhia Română„, Tămăduirea prin rugăciune. Cuvinte de folos de la Sfinții Trei Ierarhi, Frumuseți duhovnicești din viața, slujirea și opera Sfântului Grigorie Teologul, Sfinții Trei Ierarhi, modele de viață în Hristos.

A doua componentă a programului de hram a fost cea educațională, domeniu în care parohia „Sfinții Trei Ierarhi” susține, de ani de zile, mai multe activități dedicate copiilor și tinerilor. În ziua de vineri, 24 ianuarie, la biserică, după Acatist, a avut loc o dezbatere la care au participat elevi de la mai multe licee, studenți teologi și studenți de la alte Facultăți din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați – membri ai A.S.C.O.R. – Galați, așezată sub genericul „Actualitatea mesajului misionar al Sfântului Grigorie Teologul. Cuvinte pentru tinerii de astăzi”. Au fost citite, interpretate și aplicate la concretul vieții de astăzi a tânărului diverse texte din opera Sfântului Grigorie de Nazianz, dar și de la Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Ioan Hrisostom. Sâmbătă, 25 ianuarie, parohia a găzduit lucrările unei conferințe, organizate în parteneriat cu Centrul de studii interdisciplinare „Sfântul Ioan Damaschinul” al Arhiepiscopiei și Departamentului Teologic al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați, pe o temă fascinantă: „Apa – substanță chimică și element liturgic”. Propunătorul acesteia, prof. univ. dr. Constantin Gheorghieș, de la Facultatea de Științe și Mediu a Universității „Dunărea de Jos” din Galați a fost susținut prin intervenții și aprecieri directe de către auditoriul alcătuit din profesori universitari, cercetători, studenți și alte persoane interesate și avizate.

În cadrul programului parohial „O șansă pentru copiii noștri!„, în ziua hramului s-au acordat premii pentru copiii participanți la programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și pentru alți tineri participanți la programele comune ale parohiei cu Școala nr. 28 și cu Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu”. Pentru ziua de 31 ianuarie, în cadrul unei sărbători așezate sub genericul „Școala și Biserica – piloni de construire a unei lumi sănătoase spiritual” este programat un moment festiv, care marchează 50 de ani de învățământ neîntrerupt la Școala nr. 28 – „Mihai Eminescu”, de pe teritoriul parohiei, aflată tot sub oblăduirea Sfinților Trei Ierarhi. Sunt invitați foștii și actualii profesori, absolvenți de marcă ai acestei școli de notorietate în învățământul gălățean și oficiali din lumea culturală și didactică a Galațiului.

A treia componentă a hramului a constituit-o programul social-filantropic. Cu susținerea și implicarea doamnelor din Comitetul parohial, în ziua de 27 ianuarie, parohia a organizat o acțiune socială la Centrul de refugiați din Galați. Persoanelor adăpostite temporar aici, care provin din mai multe țări din Extremul Orient, li s-au oferit alimente și haine. Marți, 28 ianuarie, o echipă de doamne din comitetul parohial și studenți ai Facultății de Medicină și Farmacie a Universității gălățene au vizitat 20 de familii de bătrâni imobilizați la pat, oferindu-le medicamente, sfaturi medicale și alimente de bază. În ziua hramului s-a oferit hrană caldă la 120 de persoane și pachete de hrană la 400 de creștini, prezenți la hram.

Respectivul program a fost încununat cu slujba Sfintei Liturghii, din însăși ziua hramului, la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a apreciat slujirea și lucrarea preoților și credincioșilor Parohiei ” Sfinții Trei Ierarhi” din Galați, care împletesc în chip armonios propovăduirea cuvântului Evangheliei cu fapta creștină, slujind „cu timp și fără timp”, lui Dumnezeu și oamenilor.

(Articol semnat de Pr. Lucian Petroaia, parohul Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Galați)

Comentarii Facebook


Știri recente