Hramul bisericii Sfântul Silvestru din Capitală

Sute de credincioși bucureșteni au participat vineri, 02 ianuarie 2015, în a doua zi a anului, la hramul bisericii „Sfântul Silvestru” din Capitală. În mijlocul acestora și a numeroșilor clerici prezenți s-a aflat și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor a făcut parte şi preacuviosul părinte Arhim. Teofil Anăstăsoaie, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale.

Sfântul Silvestru a fost un păstor care s-a îngrijit de turma care i-a fost încredințată lui

În cuvântul de învățătură rostit Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a prezentat câteva repere din viața Sfântului Ierarh Silvestru, Episcop al Romei în vremea împăratului Constantin cel Mare.

”A trăit în veacul al III-lea, respectiv al IV-lea, el trecând la Domnul în anul 335, deci cu doi ani înaintea morții marelui împărat Constantin. Deși nu avem foarte multe informații despre el, din cele care s-au păstrat știm că Sfântul Silvestru a fost un păstor care s-a îngrijit de turma care i-a fost încredințată lui, adică de credincioșii pe care i-a avut în păstorire. Sfântul Silvestru a ajuns Episcop al Romei la un an după promulgarea cunoscutului edict al Împăratului Constantin care conferea libertate Bisericii. Cu toate acestea erau încă foarte multe persoane importante din Roma și din alte locuri care militau pentru ca idolatria să revină în viața lor, erau foarte mulți care se împotriveau ca vechile temple să devină biserici, erau foarte mulți neprieteni ai Bisericii împotriva cărora Episcopul Silvestru a trebuit să lupte. Din ceea ce s-a păstrat din viața lui știm că la un moment dat datorită acestor lupte care încă mai băteau la poarta Bisericii, Sfântul Silvestru dimpreună cu o parte a clericilor săi a fost nevoit să se retragă undeva în apropiere de Roma într-o regiune muntoasă de unde a fost chemat înapoi în cetate chiar de Împăratul Constantin. A fost un om care a ținut la Biserică și care nu a făcut concesii. Se spune chiar că era aspru în relația pe care o avea cu împăratul, cu autoritatea seculară, apărând Biserica neîngrijindu-se de sine, ci îngrijindu-se mai mult de Biserica ce îi fusese încredințată spre păstorire. (…) A însoțit-o pe evlavioasa mamă a Sfântului Constantin la Ierusalim pentru că Împărăteasa Elena a dorit să înalțe acolo, pe urmele pașilor Domnului, mai multe locașuri de închinare, peste 35 de biserici. Episcopul Silvestru a fost martor descoperirii crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos”, a spus Preasfinția Sa.

Prietenia cu Dumnezeu este mai importantă decât prietenia cu oamenii

Preasfințitul Episcop Timotei i-a îndemnat pe credincioșii acestei parohii să urmeze exemplul marelui ierarh.

”Nu sunt multe Biserici care îl au drept ocrotitor pe Sfântul Silvestru. Poate pentru credința preoților care au slujit aici, pentru credința dumneavoastră a celor care participați la sfintele slujbe, Sfântul Silvestru atât de cinstit în acest loc și atât de des pomenit a hotărât să fie permanent cu dumneavoastră printr-un fragment din cinstitele sale moaște aduse în vremea Patriarhului de pioasă amintire Teoctist, cu binecuvântarea episcopului de atunci al Romei, Ioan Paul al II-lea. Este mare lucru să avem, într-o biserică unde este pomenit sfântul respectiv, un fragment din sfintele sale moaște. Sfinții sunt prietenii Mântuitorului Iisus Hristos și noi privim către ei, avem posibilitatea de a ne schimba viața, de a ne schimba felul nostru de a fi adesea aflat departe de viața și petrecerea sfinților de altă dată. De aceea, chipurile sfinților, exemplul lor, cum este și exemplul Sfântului Silvestru Episcopul Romei, trebuie să rămână model pentru creștinii din toate vremurile și pentru noi cei atât de risipiți în lumea aceasta cu atâtea amăgiri. Din viața Sfântului Silvestru învățăm dragostea lui pentru credincioșii și biserica ce îi fusese încredințată. Mai învățăm apoi din viața lui că prietenia cu Dumnezeu este mai importantă decât prietenia cu oamenii, chiar dacă oamenii aceștia sunt înalți demnitari imperiali sau chiar împărați. Din viața unui mare păstor de suflete învățăm că toate bisericile, parohiile mai mari sau mai mici trebuie să rămână unite în jurul preotului lor, în jurul episcopului, în jurul Bisericii”, a mai spus Preasfinția Sa.

Un nou preot la parohia Sfântul Silvestru

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Adrian Argintariu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Sfântul Silvestru, unde slujește de aproape 8 ani.

La final, părintele paroh Alexandru Gherasim i-a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru binecuvântare și aprobarea de a avea un nou preot în această parohie și pentru faptul că l-a delegat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor de a sluji în lăcașul de cult al parohiei cu prilejul hramului. De asemenea, părintele paroh a mulțumit și Preasfințitului Episcop Timotei Prahoveanul pentru prezența la hramul parohiei și i-a oferit o icoană a Sfântului Silvestru.

Preasfințitul Părinte Timotei a mulțumit pentru dar și a rememorat amintirile care îl leagă de parohia Sfântul Silvestru: ”Vă mulțumesc pentru acest dar, dar mai ales pentru bucuria rugăciunii în această biserică. Vreau să vă spun că prima oară am venit aici ca diacon în urmă cu vreo 25 de ani. De aceea m-am bucurat să slujesc aici la această biserică și vă rog ca în rugăciunile dumneavoastră, credincioșii care veniți aici, să ne pomeniți și pe noi, cei care avem nevoie de rugăciunile dumneavoastră pentru că și noi vă pomenim și așa în această comuniune să putem lucra întru slava lui Dumnezeu și pentru binele Bisericii”.

De asemenea, tot în această zi a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii și ostenitorii lăcașului de cult care au trecut la cele veșnice.

Biserica Sfântul Silvestru a fost sfințită, în forma ei actuală, în data de 30 septembrie 1907. În prezent, locașul, împreună cu turnul cu ceas, se află pe lista monumentelor istorice.

Comentarii Facebook


Știri recente