Hramul Bisericii Sfântul Nicolae din Cerneți

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Spiridon, joi, 12 decembrie 2013, Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea mehedințeană Cerneți își serbează cel de-al doilea hram. Primul ocrotitor al lăcașului de cult este Sfântul Ierarh Nicolae, cinstit în urmă cu câteva zile, după cum a precizat Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Părintele paroh Ștefan Guliță poftește credincioșii severineni să participe la slujba de hram care va fi săvârșită de un sobor de preoți. Între slujitorii prezenți se vor număra și câțiva părinți ostenitori de la Centrul Eparhial din Drobeta Turnu Severin, delegați de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Construită în intervalul cuprins între anii 1784-1794, biserica din Cerneți este înscrisă pe lista monumentelor istorice, cu numărul de înregistrare MH-II-m-A-10284. Începută de Radu Plesoianu și Stoian Dimitrie, se zidește până la ferestre. „Nedându-le mâna a mai lucra”, după cum mărturisește pisania, biserica rămâne neterminată și pustie. Construcția este reluată de Ion Glogoveanu, care o termină, sfințirea având loc la 30 septembrie 1794.

Pictura este executată de Gheorghe Zugravul. Biserica „Sf. Nicolae” a jucat un rol important în dezvoltarea învățământului mehedințean. Aici a funcționat și o primă școală.

Comentarii Facebook


Știri recente