Hramul Bisericii „Sfântul Dionisie Exiguul” din Galaţi

La începutul noului an bisericesc, 01 septembrie 2015, Biserica Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Dionisie Exiguul din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit unul din ocrotitori. Numit Smeritul sau Cel Mic, Sfântul Dionisie Exiguul este cel care a fixat cronologia erei creştine, fiind cinstit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la 01 septembrie.

Slujire arhierească

După cum aflăm de la Pr. Gabriel Molocea, Consilier Misionar şi Mass–media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, sărbătoarea a debutat în ajun (31 august 2015) prin oficierea Slujbei Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și a continuat a doua zi prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala bisericii, alcătuită din tineri elevi şi studenţi din parohie.

„La momentele liturgice rânduite, diaconul Ionuţ Varga a primit darul preoţiei fiind hirotonit pe seama capelei Sfântul Spiridon din cadrul Spitalului Municipal din Brăila, iar tânărul teolog Gabriel Spanache a fost hirotonit întru diacon. La eveniment au participat profesori, oameni de cultură din municipiu şi credincioşi ai parohiei, dar şi din alte parohii din oraş”, ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea.

Începutul unui nou an bisericesc înseamnă şi cinstirea înaintaşilor noştri

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a arătat că „începutul anului bisericesc în biserica Sfântul Vasile cel Mare din Galaţi ne ajută să ne pregătim pentru a vedea duhovniceşte darurile lui Dumnezeu în Preasfânta Biserică şi, mai ales, lucrarea Bisericii pentru binele şi mântuirea credincioşilor. Totodată, începutul unui nou an bisericesc înseamnă şi cinstirea înaintaşilor noştri: în chip cu totul special a fericitului întru pomenire Episcop Chesarie, care, cu zeci de ani în urmă a intuit canonizarea Sfântului Dionisie Exiguul, precum şi a păstorului nemuritor în inimile credincioşilor, părintele Boris Dumănescu şi a evlavioasei preotese Lidia, care au arătat că începutul anului bisericesc prelungeşte sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare în viaţa slujitorilor Sfântului Altar şi, prin ei, în viaţa credincioşilor acestei parohii”.

Activităţi social filantropice organizate cu prilejul hramului

Cu prilejul sărbătoriri hramului, Parohia Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Dionisie Exiguul a asigurat masa de prânz bătrânilor aflaţi în două instituţii de ocrotire socială, a acordat ajutoare financiare bolnavilor şi familiilor sărace aflate în evidenţele speciale ale parohiei şi a fost organizat un concurs de şah la care au participat mai mulţi copii integraţi în programul catehetic-naţional Hristos împărtăşit copiilor şi nu numai.

Te Deum la începutul anului nou bisericesc

După Sfânta Liturghie s-a oficiat slujba de Te Deum pentru începutul noului an bisericesc, precum şi Slujba Parastasului a ctitorilor adormiţi în Domnul. La final, toţi invitaţii, slujitori, credincioşi, tineri şi copiii au fost invitaţi la agapa frăţească, pentru eveniment fiind pregătite peste 1.000 de pachete cu alimente.

***

Parohia Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul desfăşoară ample activităţi pentru copii şi tineret, în cadrul programului naţional Hristos împărtăşit copiilor.

Comentarii Facebook


Știri recente