Hramul bisericii românești din Isacova, Serbia

La praznicul „Schimbării la Față a Domnului”, pe rit vechi, o delegație a Episcopiei Caransebeșului, condusă de pr. Petru Berbentia, protopopul Reșiței, a participat la hramul bisericii ortodoxe românești din localitatea Isacova, Serbia, după cum ne-a transmis Diac. Nicolae Codrea. Biserica românească se află și sub purtarea de grijă a sfinților Mucenici Montanus și Maxima din Singidunum, numele acesteia fiind de „Horreum Margi și Isacova”.

Vizita frățească s-a realizat cu ajutorul pr. paroh Iel Buobu Lui, precum și a pr. Boian Alexandrovici, protopopul „Daciei Ripensis” din Episcopia „Daciei Felix”, a românilor din toată Serbia. Din delegația românească a făcut parte și Nicolae Plujar, președintele „Asociației Culturale Reșița Română”, cel care a susținut și serbările centenarului Catedralei ortodoxe românești din Vârșeț, desfășurat între 13 și 16 iunie a.c. La fel de importantă a fost și prezența lui Petruț Alexandru, secretar II, atașat cultural la ambasada României de la Belgrad, care a venit să participe la sărbătoarea românilor de aici.

Sărbătoarea a debutat cu întâmpinarea unor fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, sfinte moaște primite din partea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de pr. Boian Alexandrovici, protopopul locului, alături de pr. Petru Berbentia, protopopul Reșiței, de pr. paroh Iel Buobu Lui și de preotul Sarian Raicovici din localitatea Bobova. La slujbă au participat mulți credincioși veniți de prin satele răspândite pe valea râului Morava.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Petru Berbentia, care a vorbit despre datoria creștinilor de a-și schimba viața, în așa fel încât, să participe activ la viața Bisericii, să se roage și să cânte în limba română. De asemenea, preotul venit din România a vorbit despre relațiile frățești îndelungate și despre datoria morală a celor din țara mamă de a sprijini eforturile celor ce nu vor să se lepede de limba strămoșilor.

„La Isacova a fost așa cum mă așteptam! Românii ne-au primit ca și cum ne-am fi știut dintotdeauna și ne consideră unii dintre ei. De fapt asta și suntem, români între români, ortodocși veniți la frați ortodocși pentru a ne ruga împreună și a trăi clipe de bucurie. Noi, cei de la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul reșițean Govândari, am participat la multe momente de rugăciune acolo și am avut în delegațiile noastre și tinerii din „Strana Strămoșească”, precum și diferiți reprezentanți oficiali ai minorităților sau asociiațiilor culturale cu care conlucrăm la nivelul Episcopiei Caransebeșului”, a arătat protopopul Petru Berbentia.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Boian Alexandrovici, protopopul Timocului, a conferit protopopului Petru Berbentia, „În semn de prețuire și recunoștință pentru contribuția la reînvierea creștinismului daco-român la sud de Dunăre, în valea Timocului – Serbia de Răsărit”, Ordinul „Crucea Sfântului Niceta de Remesiana”. Din partea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, prin delegația prezentă la fericitul moment, toți credincioșii prezenți au primit iconițe cu praznicul „Schimbării la Față a Domnului”, precum și exemplare ale revistei „Foaia Diecezană”.

Sărbătoarea s-a încheiat cu slujba de binecuvântare a colacului de hram și a prinoaselor de struguri și fructe, după cum este tradiția în Biserica noastră la această sărbătoare, toți cei prezenți participând apoi la o agapă frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente