Hramul bisericii Parohiei „Sfinții Împărați” din Focșani. IPS Ciprian a hirotonit un nou preot

Singurul locaș de cult din Focșani aflat sub ocrotirea Sfinților Împărați Constantin și Elena și-a sărbătorit duminică, 21 mai 2017, hramul. Numeroși credincioși focșăneni au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În continuare, s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii sfântului locaș, trecuți la cele veșnice. Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei a dat răspunsurile la strană, ne-a transmis Dragoș Olteanu, Consilier mass-media.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit în treapta de preot pe arhidiaconul Sorin-Nicolae Posea, pe seama Parohiei Cochirleanca I, Protoieria Râmnicu Sărat.

La final, ierarhul a rostit un cuvânt în care a explicat înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii a 6-a după Paști care ne-a relatat minunea vindecării orbului din naștere. Potrivit Înaltpreasfinției Sale, Mântuitorul Iisus Hristos l-a vindecat pe acest orb, pentru a arăta ucenicilor și celor din preajma Lui că El este «Lumina lumii» (Ioan 9, 5).

Totodată, chiriarhul locului a vorbit despre viața deosebită a Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena, adresând urări de sănătate și pace sufletească tuturor celor ce le poartă numele.


Biserica Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena din Focșani a fost ctitorită în anul 1815 de marele serdar Costache Robescu și soția sa, Măriuța. În perioada 1899-1948, a servit drept capelă militară pentru Garnizoana Focșani, după care a redevenit biserică de mir. Cutremurele din anii 1948 și 1977 au afectat grav locașul de rugăciune care a trecut printr-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare, fiind resfințit în data de 26 octombrie 2014 de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul Daniel Alban, secretarul Protoieriei Focșani I, ajutat de părintele arhidiacon Adrian Papuc, secretarul Protoieriei Focșani II.

Comentarii Facebook


Știri recente