Hramul bisericii ortodoxe din Șeitin

Biserica ortodoxă din Șeitin, Protopopiatul Arad, a îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia cinstirii ocrotitorului acestui sfânt lăcaș, Sfântul Grigorie Teologul, informează „Ziarul Lumina”. Cu acest prilej, duminică, 26 ianuarie, un sobor de preoți, în frunte cu pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, pr. Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, și diac. prof. Caius Cuțaru, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele protopop Flavius Petcuț a ținut cuvântul de învățătură, vorbind despre „cazul Zaheu”, model de întoarcere la Hristos Domnul, „coborârea din dud înseamnă coborârea în sine și dobândirea izbăvirii prin aflarea lui Iisus Hristos”. Părintele a arătat că vameșul Zaheu poate fi model de reîntoarcere la credința cea adevărată, care izvorăște fapta cea bună, așa cum a făcut și Zaheu, care nu a rămas la nivelul declarativ al credinței. Venirea noastră la sfânta biserică are menirea de a ne ajuta să avem ochi cu care să vedem, asemenea vameșului Zaheu, lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos în viața noastră și astfel să depunem eforturi pentru sporirea credinței, pentru a o face vie și lucrătoare prin manifestările noastre, rugăciunea, milostenia și fapta bună. S-a evocat apoi viața Sfântului Grigorie Teologul, model de viețuire creștinească și apărător al dreptei credințe, „următor al căii sfințeniei s-a învrednicit a fi și Sfântul Grigorie Teologul, un strălucit mărgăritar al Bisericii lui Hristos și ocrotitor al bisericii ortodoxe din Șeitin”. S-a evidențiat apoi opera sa teologică, cu referire concretă la cele cinci Cuvântări Teologice care i-au adus renumele de Teologul, precum și prietenia sa cu Sfântul Vasile cel Mare. Astfel, prin viața, dar și prin zestrea sa teologică, Sfântul Grigorie Teologul s-a învrednicit de darul sfințeniei, după cum însuși mărturisește, „asemănarea omului cu Dumnezeu prin virtuți și curățirea de patimi”.

La final s-au săvârșit slujba de mulțumire și panihida pentru ctitori, apoi preoții Liviu Iștoc și Radu Bocșa au mulțumit tuturor, preoți și credincioși, pentru împreuna-rugăciune și pentru comuniune frățească, dar și pentru lucrarea lui Dumnezeu. Totul s-a încheiat cu o agapă creștinească, oferită oaspeților de Consiliul și Comitetul parohial.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…