Hramul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” – Greci din Buzău

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Greci din Buzău și-a sărbătorit duminica aceasta hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu.

La hram au participat credincioși din parohie, dar și din alte zone ale municipiului Buzău. Aceștia s-au putut închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă de la Mănăstirea Dălhăuți cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian.

După Sfânta Liturghie s-a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș trecuți la Domnul.

Construită de negustorul Badea Obredi în anul 1649, Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Greci din Buzău a fost una dintre cele mai bogate biserici din oraș. Ruinată în timp, a fost refăcută de medelnicerul Nicolae Caloian, Dimitrie Sărățeanu, Atanasie Poenaru și alți negustori buzoieni, în 1850. Actuala pictură datează din 1915 și a fost executată de pictorul Dimitrie Nicoleanu.

Comentarii Facebook


Știri recente