Hramul bisericii Nașterea Maicii Domnului din Zalău

Luni, 8 septembrie 2014, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Nașterea Maicii Domnului din Zalău, cu prilejul hramului acestui locaș de cult, potrivit episcopiasalajului.ro. Alături de Preasfinția sa au mai făcut parte din sobor Preacucernicul Părinte paroh Ioan Ardelean, care este și consilierul administrativ al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Vasile Brete, preot coslujitor la această biserică, Preacucernicul Părinte Gheorghe Ghiuruțan, preot pensionar, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan de la Parohia Recea Mică și Preacucerniul Părinte Sorin Gordan de la Parohia Popteleac.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit și două hirotonii. Astfel Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe domnul profesor Adrian Chirti, iar părintele diacon Marin Loloș a fost hirotonit preot pe seama parohiei Zalha, Protopopiatul Jibou.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat că sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este prima sărbătoare din decursul anului bisericesc, ultima sărbătoare din an fiind Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Astfel aceste praznice ascund parcă un tâlc ascuns în sensul că viața începe cu nașterea și se încheie cu moartea, însă această situație este datorată numai păcatului. Omul a fost creat și așezat în rai pentru a fi nemuritor, însă prin încălcarea poruncii date de Dumnezeu a căzut întâi în moarte sufletească, moarte care înseamnă practic rupere, neascultare și îndepărtare de Dumnezeu. Însă cu toate că omul se naște și datorită păcatului moare sufletește și apoi trupește, cu toate acestea Hristos a zis: „Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, viu va fi”. Venind Fiul lui Dumnezeu în lume să ne mântuiască, la a doua venire a Mântuitorului fiecare va învia cu trupul, în așa fel încât moartea este ceva trecător și fiecare va dobândi în veșnicie trup și suflet unite ca să dobândească fie răsplată veșnică de la Dumnezeu pentru faptele bune săvârșite în decursul vieții pământești, fie osândă veșnică. (…) În Biserică, noi nu prăznuim sfinții în ziua nașterii lor ci în ziua morții lor. Câtă vreme omul trăiește acesta este supus ispitelor și în consecință căderii. Chiar și Mântuitorul a fost supus acestor ispite. De vreme ce omul este supus acestor ispite pe parcursul vieții, după moarte, vrăjmașul nu mai are nici o putere asupra omului. Din acest motiv noi îi prăznuim întotdeauna pe sfinți în ziua morții lor care înseamnă ziua nașterii la viața de veci când au biruit definitiv lupta cu vrăjmașul. (…) Avem totuși trei praznice de naștere: Crăciunul, când prăznuim Nașterea Mântuitorului la 25 decembrie, Nașterea Maicii Domnului la 8 septembrie și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul la 24 iunie. Aceste trei persoane au avut un rol cu totul deosebit în istoria mântuirii lumii. (…) Este important să învățăm de la sfinți, în special de la Maica Domnului care de mică trăind în sfințenie. Încă de la vârsta de trei ani s-a remarcat prin rugăciune, prin curăție. Dacă celelalte fete de la Templu erau crescute în Sfânta, Maica Domnului singură a avut dreptul să intre în Sfânta Sfintelor, datorită faptului că au remarcat-o preoții și arhiereii că avea o viață cu totul deosebită. Maica Domnului este astfel un model pentru copii. Ea este și un model pentru tineri, fiindcă la vârsta de 15 ani când a ieșit din Templu, s-a dus și s-a logodit cu Dreptul Iosif, om în vârstă care îi era și rudenie, și împreună și-au închinat întreaga viață lui Dumnezeu. (…) Apoi Fecioara Maria este model pentru femeile tinere fiindcă a trăit în virtuți și curăție. De asemenea ea este model pentru femeile în vârstă fiindcă și-a sporit virtuțile, mai ales când a înțeles cine este Fiul ei.

Piatra de temelie a bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Zalău a fost sfințită în anul 2000, în prezent lucrându-se la pregătirea pereților pentru pictură. Slujbele se săvârșesc în momontul de față în subsolul locașului de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente