Hramul Bisericii Întâmpinarea Domnului din Botoșani

Credincioșii din Botoșani au participat duminică, 2 februarie 2014, la hramul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din acest oraș, ctitorită de vornicul Costache Roset, informează doxologia.ro

Sâmbătă seara, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de pr. Petru Fercal, protopop misionar al Protopopiatului Botoșani, alături de un sobor de preoți.

La final, credincioșii au primit câte un pachet cu alimente. Duminică dimineață, programul liturgic a continuat cu Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitorii lăcașului de închinăciune. La slujbele dedicate hramului au fost prezente și un grup de maici de la Mănăstirea Toplița, județul Harghita. „Ne-am pregătit așa cum se cuvine pentru slujbele dedicate hramului bisericii noastre din acest an. Enoriașii noștri au oferit alimente celor care au venit să se roage în sfântul lăcaș închinat Întâmpinării Domnului”, a relatat pr. paroh Gheorghe Grigorași.

Biserica „Întâmpinarea Domnului” din Botoșani a fost zidită în anul 1826 de către Costache Roset, vornic de Botoșani, și soția sa Maria. A fost închinată, conform voinței sale testamentare, ca metoc al Mănăstirii Vorona din ținutul Botoșanilor, situație care a durat scurt timp (1862-1864). Prin secularizarea averilor mănăstirești din 1864, Biserica nu mai administrează moșia care trece în patrimoniul statului. Lăcașul de închinăciune era înconjurat de un parc mare, teren donat de ctitori în suprafață de circa două hectare. De-a lungul timpului a suferit trei exproprieri. Astăzi, curtea sfântului lăcaș mai are o suprafață de 1782 mp. Până prin anii 1892-1894 curtea lăcașului de închinăciune a servit ca cimitir. În 1894 s-au dezgropat din curtea bisericii și osemintele ctitorilor care s-au pus într-o criptă din zidul bisericii înspre miazăzi, unde sunt și astăzi. În anul 1992, odată cu venirea preotului Gheorghe Grigorași, s-au efectuat ample lucrări, care au fost încununate de slujba de resfințire, săvârșită în anul 2004 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În luna mai a anului 2011, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a binecuvântat ultimele lucrări care au fost realizate la exteriorul acestui sfânt lăcaș.

Comentarii Facebook


Știri recente