Hramul Bisericii „Domniţa Bălaşa” din Bucureşti

Biserica Domnița Bălașa (Paraclis patriarhal) din București și-a sărbătorit astăzi, 09 iunie 2016, hramul istoric, în ziua sărbătorii Înălţării Domnului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

05

Preasfinţia Sa a vorbit la final, despre istoria locașului și despre perspectivele reluării activităților socio-medicale care se desfășurau în fostele Așezăminte Brâcovenești care au existat acolo.

Este o ctitorie brâncovenească, o ctitorie mărturisitoare care a fost însoţită şi de un aşezământ de binefacere. De fapt, erau mai multe instituţii cunoscute sub numele de Aşezămintele Brâncoveneşti; aici a fost un spital, un cămin pentru fete, şcoală sanitară, a spus Preasfinţia Sa potrivit Radio TRINITAS.

La final a fost oficiată Slujba Parastasului pentru eroii neamului.

dBiserica Domniţa Bălaşa este o construcţie în stil neoromantic şi neobizantin, de mari dimensiuni, în formă de cruce, la care se adaugă absida poligonală a altarului. A fost ridicată în anii 1743-1744, fiind ctitoria Domniţei Bălaşa şi a soţului ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Biserica Domniţa Bălaşa figurează, ca monument de arhitectură, pe lista oficială a monumentelor istorice din ţară.

Comentarii Facebook


Știri recente