Hramul Bisericii “Domnița Bălașa” din Bucureşti

Biserica Domnița Bălașa, paraclis patriarhal, și-a sărbătorit sâmbăta aceasta cel de-al treilea hram, locașul avându-l ocrotitor pe Sfântul Ierarh Grigorie, Episcopul Nisei, pomenit de creștinii ortodocși pe 10 ianuarie. Bucureștenii au venit încă de dimineață pentru a participa la slujbă, dar și pentru a se închina la un fragment din moaștele ierarhului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. După săvârșirea parastasului pentru ctitori, Preasfinţia Sa le-a vorbit celor prezenți despre viața Sfântului Ierarh Grigorie al Nisei, acesta fiind un filozof și teolog de excepție al veacului al IV-lea.

„Sfântul Grigorie al Nisei a primit din partea contemporanilor, dincolo de supranumele de teologul şi misticul, supranumele de stâlp al Ortodoxiei. Iată, cât de mare este acest sfânt, ce importanţă are el pentru Biserica Ortodoxă universală, atât prin scriere, cercetare, cât şi prin viaţa sa deosebită prin care şi-a câştigat toate aceste supranume. El este pentru noi un foarte puternic model şi în acelaşi timp un rugător către Dumnezeu în ceruri”, a mărturisit Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

Moaştele Sfântului Grigorie de Nisa se află la Biserica Domniţa Bălaşa de mai bine de patru decenii.

„Aici, în Biserica Dominţa Bălaşa Paraclis Patriarhal, avem bucuria prin darul lui Dumnezeu şi prin dania generoasă a unuia dintre ctitori şi epitropi testamentari, Emanuil Hagi Moscu, să avem un fragment din moaştele Sfântului Grigorie al Nisei care este un tezaur nepreţuit pentru cei care frecventează această sfântă biserică, pentru cei care vin în pelerinaje. Avem prilejul să ne închipui măreţia şi lucrarea minunată a acestui sfânt în viaţa şi teologia Bisericii”, a mai spus Prasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul.

Ctitorie a fiicei Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, Domnița Bălașa, locașul de cult este unul dintre cele mai frumoase și impunătoare din Capitală. În prezent, aici se lucrează la restaurarea catapetesmei. Biserica mai are hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”.

Comentarii Facebook


Știri recente