Hramul bisericii din incinta Palatului Cotroceni

Prilej de mare bucurie a fost sâmbăta aceasta și la biserica din incinta Palatului Cotroceni, care şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

„Este un motiv să mulţumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit ca în această zi a praznicului Adormirii Maicii Domnului, descendenta dinastiei familiei regale a lui David, să sărbătorim această sărbătoare în această ctitorie domnească aflată între fosta reşedinţă regală şi actuala Administraţie Prezidenţială, pentru că praznicul acesta, aşa cum am spus, este un eveniment care înflăcărează, împrospătează şi oferă prilejul manifestării credinţei şi evlavie poporului nostru românesc într-atâtea locuri sfinte din ţara noastră”, a spus PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Hramul unui locaș de cult este un eveniment unic în viața liturgică a acestuia.

„Scriptura ne vorbeşte în multe rânduri de faptul că există îngeri ocrotitori ai persoanelor, înger păzitor al fiecărei persoane, îngeri ai cetăţilor, ai oraşelor, chiar şi ai popoarelor, iar cartea Apocalipsei, ca şi literatura post apostolică vorbeşte despre existenţa îngerilor ai bisericilor locale din Asia Mică, deci învăţăm că fiecare persoană, grup de persoane se află sub ocrotirea îngerilor. De aceea, a intrat de timpuriu în tradiţia Bisericii ca locaşurile de cult, bisericile, să fie puse sub ocrotirea îngerilor sau a sfinţilor lui Dumnezeu mai ales că aceste biserici au început să se construiască pe mormintele celor care prin moarte martirică au mărturisit credinţa în Hristos cel mort şi înviat şi în perioada veche, în general, bisericile purtau hramul sfântului martir deasupra mormântului căruia s-a înălţat biserica respectivă. Noi când sfinţim o biserică şi îi dăm hramul spunem că această Biserică s-a construit spre evlavioasa pomenire, fie a unui praznic împărătesc, cum este cel de astăzi, sau praznicul unui sfânt sau al uni grup de sfinţi: Sfinţii Trei Ierarhi, etc. Sărbătoarea aceasta este pentru Biserica respectivă momentul cel mai important, aşa cum pentru fiecare persoană momentul cel mai important din cursul anului, pe lângă alte sărbători, este aniversarea zilei numelui sau a sfântului ocrotitor primit la botez”, a mai spus PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

La finalul Sfintei Liturghii au fost pomeniți ctitorii sfântului așezământ.

„Bucuria noastră este mare pentru că aşa cum spunea şi Preasfinţitul în cuvânt, Biserica aceasta a fost o biserică ce a suferit. A murit şi a înviat sub ocrotirea Maicii Domnului. De aici înţelegem faptul că Maica Domnului niciodată nu părăseşte pe nimeni, nici pe oameni, nici bisericile, nici pe cei care se roagă ei, pentru că ea a purtat de grijă ca această biserică să reînvie. Spuneam şi amintesc de câte ori pot că binecuvântarea a fost mare deoarece aceeaşi echipă care a demolat Biserica, tot aceeaşi echipă a rezidit-o”, a declarat pentru TRINITAS TV Arhim. Irineu Dogaru, Biserica Palatului Cotroceni.

Pe lângă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica din incinta Palatului Cotroceni mai are ca ocrotitori și pe Sfinții Mucenici Serghie și Vah.

Comentarii Facebook


Știri recente