Hramul Așezământului monahal Sfântul Ioan Botezătorul, de la Budapesta

În Duminica după Botezul Domnului, la 8 ianuarie 2012, Așezământul Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul”, de la Budapesta, și-a sărbătorit hramul. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, Sfânta Liturghie Arhierească de hram a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Paisie Lugojanul, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi din cele două Eparhii, precum și din Episcopia Ortodoxă Maghiară din Budapesta, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Theophoros”, al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a impresionat în mod deosebit pe credincioșii care au umplut Capela Românească din Budapesta, prin frumusețea muzicii corale și forța interpretativă. Această activitate misionar-pastorală a Ierarhului, sfințiților slujitori și corului timișorean, pe lângă faptul că a adus în sufletele participanților multă bucurie, a dat un nou prilej comunității românești din capitala Ungariei de a se întări în mărturisirea credinței ortodoxe și a identității românești, afirmate prin profesionalism și dăruire, cu multă tărie, de oaspeții veniți din Banat. Între oficialitățile care au participat la această manifestare s-au numărat Domnul Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta și Doamna Brândușa Armanca, conducătorul Institutului Cultural Român din Budapesta.

După ce la hramul din 2011, Grupul Psaltic „Katharsis” al Episcopiei Caransebeșului, sosit la Budapesta împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Lucian și alți slujitori din cadrul acestei Episcopii, i-a încântat pe românii din Budapesta prin sensibilitate și măiestria cântărilor bizantine, a fost rândul oaspeților de la Timișoara, însoțiți de Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Paisie Lugojanul, să continue cu dinamism și profesionalism această misiunea ortodoxă românească în capitala Ungariei.

Așezământul Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, aflat sub îndrumarea duhovnicească a Părintelui Protosinghel David Pop și înființat la începutul Anului Omagial dedicat „Sfântului Vasile cel Mare și Sfinților Capadocieni (2009), mai are în componența sa trei viețuitoare, care își desfășoară activitatea în imobilul care adăpostește, de asemenea, Capela și Parohia Românească din Budapesta și a fost pus la dispoziție credincioșilor români ortodocși de Fundația Gojdu, în urmă cu 111 ani. În acest imobil funcționează și Centrul Cultural și Misionar-Pastoral „Sfântul Vasile cel Mare”, condus, de asemenea, de Părintele Protosinghel David Pop, a cărui activitate se adresează tot comunității românești din Budapesta.

Comentarii Facebook


Știri recente