Hramul Academiei Teologice din Moscova

În data de 14 octombrie 2014, atunci când Biserica Rusă prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, Pr. Prof. Dr. Ștefan Buchiu, a participat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Liturghia oficiată de Patriarhul Kiril al Moscovei și întegii Rusii, cu ocazia hramului Academiei Teologice din Moscova, după cum ne-a transmis diac. Eugeniu Rogoti.

Anul acesta Academia Teologică din Moscova, cu care Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a semnat un acord de cooperare științifică, împlinește 200 de ani de când a fost mutată din orașul Moscova în incinta Lavrei Sfânta Treime a Sfântului Serghie de Radonej, sitată în orașul Serghiev Posad. Rectorul actual al Academiei Teologice din Moscova este Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Evghenie de Vereja.

La slujbă au participat și rectorii altor academii teologice din Biserica Ortodoxă Rusă: Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ambrozie de Peterhoff, rectorul Academiei Teologice din Sankt Petersburg, și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Antonie Borispil, rectorul Academiei Teologice din Kiev. Facultatea de Teologie Ortodoxă din București are încheiate acorduri și cu aceste instituții superioare de învățământ teologic.

În cadrul Liturghiei a fost hirotonit în treapta preoțească unul dintre diaconii, student al Academiei Teologice din Moscova.

După otpust, rectorul Academiei Teologice din Moscova, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Evghenie i-a mulțumit Patriarhului Moscovei pentru bucuria pe care a oferit-o Academiei, prin coliturghisire și i-a dăruit, ca amintire, o icoană reprezentând pe Maica Domnului.

Părintele decan Ștefan Buchiu a purtat o scurtă convorbire cu Preafericitul Părinte Patriarh Kiril, în care s-a subliniat importanța cooperării între instituțiile teologice de învățământ din Bisericile Ortodoxe Surori. Patriarhul Moscovei i-a oferit decanului Facultății de Teologie Ortodoxă din București o icoană reprezentând Sfânta Mahramă a Domnului Hristos.

La final a vorbit Preafericitul Părinte Kiril, care a amintit despre importanța mutării Academiei Teologice din Moscova în Lavră, după invadarea Moscovei de către trupele lui Napoleon, în 1812. „Poporul rus se simte și a fost întotdeauna ocrotit de Acoperământul Maicii Domnului, chiar dacă de mai multe ori, în parcursul istoriei, a fost la un pas de sucombare”, a subliniat Patriarhul Moscovei.

În amintirea sărbătoririi hramului de anul acesta și a jubileului de 200 de ani de la mutarea în Lavră, Patriarhul Moscovei i-a dăruit rectorului acestei instituții o icoană a Maicii Domnului Kazanskaia și un set arhieresc, cruce și engolpion, mulțumindu-i pentru truda deosebită, mai ales acum, când instituțiile teologice din Rusia suferă transformări, pentru a se alinia procesului de la Bologna, în vederea acreditării de către Stat.

După Liturghie a avut loc festivitatea dedicată jubileului Academiei, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la mutarea ei în Lavra, în anul 1814. La festivitate au fost interpretate melodii despre istoria Academiei, dar şi rostite cuvântări legate de activitatea actuală a acestei instituţii teologice de învăţământ. La final, Patriarhul Moscovei i-a îndemnat pe profesorii şi studenţii Academiei să fie conştienţi de misiunea pe care o au în societate şi în faţa lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente