Hram | Trei arhierei și sute de credincioși s-au rugat Sfântului Haralambie în Constanța (VIDEO)

Trei arhierei au oficiat Sfânta Liturghie pe scena amenajată în curtea Bisericii „Sfântul Haralambie” din Constanța. Sute de credincioși au avut prilejul de a cinsti moaștele Sfântului Nicolae aduse din Patriarhia Ecumenică și icoanei Maicii Domnului Eleusa din Mitropolia de Ruse cu prilejul hramului parohiei.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Simeon, Mitropolit de Vinița și Bar (Ucraina), IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria) și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

La finalul slujbei, IPS Teodosie a vorbit despre calitățile spirituale ale Sfântului Haralambie.

„Acesta e Sfântul Haralambie: părtaș cu îngerii, prieten al Apostolilor, împreună pătimitor cu mucenicii și împreună slăvit cu prorocii. Sfântul Haralambie ne dă pilda cea mai vie de mărturisire a credinței”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Ierarhul a spus că la vârsta de 113 ani Sfântul Haralambie a dobândit mucenicia. „Cea mai strălucitoare dintre cununile sfinților – ierarhi, cuvioși, drepți, mucenici – este cea a mucenicilor”, a explicat IPS Teodosie.

Părintele Arhiepiscop a încheiat îndemnându-i pe credincioși să se roage sfântului serbat care „străjuiește pentru noi în cer, se roagă pentru noi, ne trimite raze de lumină și de tămăduire și ne ajută tuturor să avem bucurie”.

Slujba Sf. Liturghii oficiată de IPs Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Simeon, Mitropolit de Vinița și Bar (Ucraina) și IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria) la biserica „Sf. Haralambie” din Constanța.

Posted by Arhiepiscopia Tomisului on 9 Februarie 2018

În continuare, IPS Simeon a mulțumit pentru invitația de a sluji la Constanța și a evidențiat faptul că „prin slujirea arhierelior din cele trei țări – România, Ucraina și Bulgaria – se arată plinătatea și unitatea Bisericii Ortodoxe în întregime”.

La rândul său, IPS Naum a reieterat ideea de comuniune liturgică și a precizat că „după cum mărturisim în Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, cu o gură și cu o inimă înălțăm pe Dumnezeu Cel în Treime închinat”.

Ierarhul bulgar a ținut să vorbească despre legăturile dintre Arhiepiscopia Tomisului și Mitropolia de Ruse care sunt „de multe veacuri”, dar și de legătura sa de suflet cu parohia constănțeană „Sfântul Haralambie” pe care o vizitează de hram a cincea sau a șasea oară.

Mitropolitul de Ruse a spus că „în aceste vizite dese în România cea frățească” este uimit de fiecare dată „de credința puternică și de atitudinea deosebit de evlavioasă a românilor față de Biserică”.

Înaltpreasfinția Sa le-a dorit membrilor comunității să finalizeze cu bine construcția lăcașului de cult parohial care se află în desfășurare și, de asemenea, și-a exprimat dorința de a participa și la târnosirea bisericii.

Foto & video credit: Arhiepiscopia Tomisului

Comentarii Facebook


Știri recente