Hram și hirotesie de stareță la Mănăstirea Paltin – Petru Vodă

Printre așezările monahale din Mitropolia Moldovei și Bucovinei care și-au serbat de praznicul Adormirii Maicii Domnului principalul hram s-a numărat și Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, ctitorie a părintelui Justin Pârvu. Pentru prima oară de la înființare, numeroasa obște de maici a Mănăstirii Paltin l-a avut ca oaspete de hram pe Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a slujit Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

În după-amiaza zilei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a hirotesit stareță a mănăstirii pe schimonahia Justina Bujor.

Mănăstirea de maici Paltin – Petru Vodă, ctitorie a părintelui Justin Pârvu, și-a serbat joi, 15 august, hramul, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Îmbrăcată în straie alese de sărbătoare, așezarea monahală și-a așteptat pelerinii veniți din toate colțurile țării pentru a prăznui împreună, în laude și în cântări duhovnicești, mutarea cu trupul la cer a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al mănăstirii de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Fiecare suflet uman trebuie să devină o maică a Domnului”

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a subliniat necesitatea ca fiecare suflet uman să devină o maică a Domnului, lucru posibil doar pe calea smereniei: „Fiecare suflet uman trebuie să devină o maică a Domnului, care-L primește în sine pe Domnul Hristos, dar Îl și naște precum Sfânta Fecioară Maria, adică Îl propovăduiește lumii, Îl așază în sufletele oamenilor. Și cum poate creștinul în mod desăvârșit să tindă spre acest statut de primitor și născător în sufletele oamenilor al prezenței Domnului Hristos? Nu este o altă cale decât aceeași cale pe care a avut-o Domnul Hristos întrupându-Se, anume calea smereniei, aceeași cale ce a fost parcursă și de Maica Domnului. Omul smerit este cel care îi iubește pe toți și care este iubit de toți. Omul smerit este cel care, fiind binecuvântat de Dumnezeu, primește darul credinței fără urmă de îndoială”.

După otpustul Sfintei Liturghii, soborul slujitor condus de IPS Teofan a oficiat slujba de sfințire a unei troițe închinate memoriei părintelui arhimandrit Justin Pârvu, ctitor al acestei mănăstiri care adăpostește peste 150 de maici, un orfelinat pentru copii și azil de bătrâne. După slujbe, pelerinii prezenți au participat la o agapă și au vizitat chilia memorială a părintelui Justin, unde acesta a viețuit ultimii 3 ani din viață și unde și-a dat și obștescul sfârșit.

Schimonahia Justina Bujor, hirotesită stareță a Mănăstirii Paltin – Petru Vodă

În după-amiaza zilei de 15 august, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Paltin – Petru Vodă, în prezența întregii obști monahale, a avut loc slujba hirotesiei întru stareță a schimonahiei Justina Bujor, ce a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

După slujba de hirotesie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut un scurt cuvânt de folos, în care a subliniat ce anume trebuie să primeze în viața de mănăstire: „Am făcut aceste sfinte rugăciuni ale hirotesiei pentru ca mâna ocrotitoare a lui Dumnezeu să fie așezată asupra acestei obști monahale și asupra maicii starețe. Să dăruiască Dumnezeu maicii starețe și tuturor monahiilor de aici împlinirea jurmintelor monahale, izvorul cel mai real și autentic din care cel care a îmbrățișat viața monahală știe ce are de făcut. Rânduiala călugăriei la care se adaugă rânduiala înmormântării călugărului sunt cele două lucruri care ar trebui să fie citite foarte des de fiecare monah, pentru a ști unde se află pe drumul către Dumnezeu. La final, vă aduc aminte și de cele spuse de părintele Justin când a fost întrebat care este cuvântul pe care îl lasă testament monahiilor și părinților din mănăstire. Părintele a făcut referire atunci la trei lucruri, anume unitatea obștei, ascultarea în obște și pocăință în obște, lucruri asupra cărora vă îndemn și eu să vegheați necontenit”.

La final, obștea mănăstirii a făcut metanie și a luat binecuvântare de la noua stareță.

Pomenire la mormântul părintelui Justin Pârvu

Tot joi, IPS Teofan a poposit și la cealaltă ctitorie a părintelui Justin Pârvu, la mănăstirea de călugări Petru Vodă. În cadrul vizitei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de părintele stareț Hariton Negrea, a săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul părintelui Justin și o slujbă de pomenire în cimitirul așezării monahale, pentru toți viețuitorii mănăstirii trecuți la Domnul.

Comentarii Facebook


Știri recente