Hram la Sihăstria Putnei: Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan ne învață să rămânem oameni pentru oameni

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat luni Sfânta Liturghie de Hramul Mănăstirii Sihăstria Putnei. Prezent la slujbă, Preasfințitul Părinte Macarie a vorbit despre modelul Sfinților Putneni cei care „ne învață să rămânem oameni pentru oameni. Au avut multe virtuți, însă virtutea de căpătâi a fost grija față de ceilalți”.

„Singurătatea nu este doar o suferință biologică, ci este o suferință existențială, este o suferință a inimii”, a spus Părintele Episcop în deschiderea cuvântului rostit la Sihăstria Putnei, și a subliniat nevoia permanentă a omului de comuniune cu Dumnezeu și cu aproapele.

„Putem spune că este suferința omului contemporan, nu mă refer aici la singurătatea fizică, la singurătatea ca izolare, la faptul că deseori suntem singuri și nu avem familie, nu avem copii, nu avem prieteni cu care să ne împărtășim bucuriile și durerile. Nu mă refer la acest fel de singurătate, mă refer la singurătatea sufletească, la faptul că deseori ne deconectăm de la ceilalți”.

Îndepărtându-ne de cel de lângă noi „pierdem adevărata comunicare, ne însingurăm pe acest drum al căutării către noi înșine și către aproapele, iar acest drum se numește drumul inimii. Chiar dacă părem ancorați în social, ne regăsim singuri”, a explicat ierarhul.

„Numai cultivând iubirea ne putem găsi drumul inimii, având această putere de a iubi până la capăt, această iubire conține altruism, răbdare și înțelegere față de suferințele altora, conține atenție și empatie. Așadar să fim plini de iubire și de grijă față de ceilalți”.

În acest context, ierarhul a reiterat exemplul dat de Sfinții Putneni, cei care s-au retras din lume, pentru a ajuta lumea.

„În vremea în care Bucovina era sub stăpânire habsburgică Cuvioșii Sila, Paisie și Natan nu au căutat un loc mai liniștit pentru nevoința lor, ci i-au cuprins pe toți în rugăciune și în grijă aici la Putna și la Sihăstria Putnei, pe toți frații de rugăciune și de neam care erau în pericol de a-și pierde identitatea”.

„De aceea îi cinstim în chip deosebit, pentru că nu au fost oameni între oameni, ci oameni pentru oameni”, a spus Preasfințitul Părinte Macarie la final.

Foto credit: Mănăstirea Sihăstria Putnei

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente