La sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul, sute de credincioși din localitățile de pe Valea Hârtibaciului, dar și din alte părți ale țării, au participat la hramul Schitului Pelișor, județul Sibiu. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la altarul de vară construit pentru ca slujbele în sobor din timpul anotimpului călduros să fie săvârșite în condiții optime la schitul sibian. În soborul de preoți s-au aflat starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, protopopul de Agnita, Mihai Naicu și slujitori ai sfintelor altare din localitățile apropiate de Mănăstirea Pelișor. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.
Așezat între orașele Sibiu, Agnita și Mediaș, Schitul Pelișor este singurul așezământ monahal din zonă și din acest motiv foarte mulți credincioși vin aici periodic pentru a se ruga. De fiecare dată la hram, incinta este plină de credincioșii apropiați de schit.
Vindecarea trupului și a sufletului
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre Evanghelia din duminica a VI-a după Rusalii, în care ne este prezentată minunea vindecării slăbănogului din Capernaum.
„Cuvântul de binecuvântare al Mântuitorului Hristos rostit cu autoritate dumnezeiască a atras după sine vindecarea, refacerea acelui dezechilibru din ființa suferindă. Înțelegem prin această lucrare că nu este suficient doar să ne minunăm de faptele Mântuitorului Hristos, ci să fim încredințați că dacă noi ne pregătim prin Tainele Bisericii, ne vindecăm sufletul” a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Mai apoi, ierarhul a vorbit despre minunile săvârșite de Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul și despre virtuțile acestuia. „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul a fost urât de mulți pentru că apăra credința cea dreaptă, viața morală și plăcută lui Dumnezeu. Cei care se roagă Sfântului Ilie primesc binecuântarea lui Dumnezeu și ajutorul acestui mare prooroc”, a spus Părintele Mitropolit.
La final, stareța mănăstirii, monahia Teoctista Ababei i-a mulțumit ierarhului pentru vizita pastorală la hramul așezământului monahal și i-a oferit ca semn de apreciere o icoană a Maicii Domnului.
Schitul Pelișor a fost întemeiat în 2005 și s-a dezvoltat în timp prin ctitorirea casei monahale, a unei biserici de lemn, iar de curând s-au început lucrările de zidire la biserica mare, a cărei piatră de temelie a fost așezată de IPS Mitropolit Laurențiu la hramul din 2011.