Hram la Neamț: Lavra l-a cinstit pe Sf. Paisie Velicicovschi, de la a cărui naștere se împlinesc trei secole

Mitropolitul Teofan a oficiat marți Sfânta Liturghie la hramul de toamnă al Mănăstirii Neamț: pomenirea Sf. Paisie Velicicovschi, fost stareț al obștii, care a contribuit decisiv la răspândirea isihasmului până în Ucraina și Rusia. În 21 decembrie se împlinesc trei secole de la nașterea cuviosului.

Ierarhului i s-au alăturat în slujire Mitropolitul Filipp al Poltavei și al Mirgorodului, Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul al Arhiepiscopiei Iașilor și Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La sărbătoare au participat și invitații simpozionului internațional dedicat Sfântului Paisie de la Neamț, care se desfășoară zilele acestea la Iași.

Mănăstirea Neamț și-a serbat hramul de toamnă marți, 15 noiembrie 2022. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a vorbit despre „conștiința cu care Sfântul Paisie de la Neamț, din tinerețe, a încercat să practice o viață evanghelică de la început, pentru că a simțit în el dorul după tot ceea ce poate fi omul atunci când stă înaintea lui Dumnezeu”.

Sfântul Paisie Velicicovschi nu s-a mulțumit cu puțin, pentru că nici Dumnezeu „nu se mulțumește cu puținul din viața noastră, ci ne vrea asumați, ne vrea ai Lui, ne vrea să avem bună îndrăznire. Și, la ce nu poate omul, va adăuga El, în așa fel, încât să putem să îl urmăm pe Domnul prin ceea ce presupune chemarea evanghelică și asumarea ei în toată viața noastră”, a continuat ierarhul.

PS Benedict Bistrițeanul a rostit cuvântul de învățătură la hramul Mănăstirii Neamț marți, 15 noiembrie 2022. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Mitropolitul Teofan i-a îndemnat pe credincioși să fie recunoscători lui Dumnezeu „pentru darul cel minunat pe care l-a făcut lumii creștine, Moldovei și Mănăstirii Neamț, prin Sfântul Preacuviosul Părintele nostru Paisie Velicicovschi de la Neamț”.

„Conștiința liturgică a Bisericii îl numește pe Sfântul Paisie sfeșnic al luminii, vas al rugăciunii, izvor al virtuții, cel care a ajuns prin darul lui Dumnezeu la cunoașterea dumnezeiască și adevărată. Cântările Bisericii îl arată că a împlinit voia lui Dumnezeu și a transformat în Rai pământul Moldovei, inima sa a devenit Cer, având în mijlocul tronul Dumnezeului celui Sfânt”, a mai spus ierarhul.

Mitropolitul Filipp al Poltavei și Mirgorodului a vorbit despre viața Sf. Paisie de la Neamț, marele isihast născut în eparhia Poltavei, la hramul Mănăstirii Neamț serbat marți, 15 noiembrie 2022. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

„Moștenirea cea mai mare pe care ne-a lăsat-o a rămas aici, în țara Moldovei, unde s-a nevoit până la sfârșitul vieții sale”, a spus Mitropolitul Filipp al Poltavei și Mirgorodului despre marele isihast născut în eparhia Poltavei.

„Noi îl recunoaștem pe Sfântul Paisie ca întemeietor al duhovniciei, al duhovnicilor, care atunci, cu atât mai mult, s-a dezvoltat în perioada veacurilor XVII-XVIII. Și noi astăzi venim la învățăturile Sfântului Paisie și încercăm să căutăm drumul spre Dumnezeu.”

Patriarhul Daniel i-a acordat o distincție starețului Benedict Sauciuc al Mănăstirii Neamț la hramul serbat marți, 15 noiembrie 2022. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Arhimandritul Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, le-a mulțumit tuturor celor prezenți la sărbătoarea sfântului, specială anul acesta prin organizarea unui simpozion internațional: „Invitații care au venit din nouă țări, precum și noi, putem afirma că am trăit în duhul marelui isihast”, a spus Sfinția Sa.

Pentru activitatea deosebită în apărarea și slujirea dreptei credințe și pentru promovarea valorilor liturgice creștine, starețul Benedict Sauciuc a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”.

Mănăstirea Neamț și-a serbat hramul de toamnă marți, 15 noiembrie 2022, prilej cu care a fost inaugurată o secțiune a muzeului mănăstirii dedicată Sf. Paisie de la Neamț. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Liturghia a fost urmată de sfințirea unei noi secțiuni a Muzeului Mănăstirii Neamț, dedicată Sfântului Paisie Velicicovschi.

Hramul a făcut parte din programul Simpozionului Internațional „Moştenirea spirituală şi culturală a Sfȃntului Paisie de la Neamț. 300 de ani de la naştere (1722-2022)”.

Simpozionul a continuat în a doua parte a zilei de marți cu o vizită de documentare la mănăstirile Dragomirna și Secu, unde Sf. Paisie a fost stareț.

În seara aceleiași zile a fost vizionat filmul „Sfântul Paisie de la Neamț” produs de Trinitas TV, Televiziunea Patriarhiei Române, în Anul omagial 2022.

Lucrările simpozionului continuă până miercuri inclusiv, desfășurându-se la Seminarul Teologic Liceal „Veniamin Costachi” al Mănăstirii Neamț și la Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamț” din apropiere.


Sf. Cuv. Paisie de la Neamț s-a născut la Poltava, în Ucraina, în data de 21 decembrie 1722, a fost fiul duhovnicesc al Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului și a coordonat o bogată operă de traducere și publicare în română și slavonă a scrierilor filocalice ale Sfinților Părinți.

Este unul dintre cei trei ocrotitori ai Anului omagial și comemorativ 2022, dedicat de Patriarhia Română temei rugăciunii și sfinților isihaști.

Vezi și:

Foto credit: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…