Hram la mănăstiri transilvane

În ziua Tăierii Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, mai multe mănăstiri transilvane și-au sărbătorit hramul, prin slujbe arhierești, între acestea fiind mănăstirile Bic din județul Sălaj, Cormaia din județul Bistrița-Năsăud și Borșa-Pietroasa din județul Maramureș, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Mănăstirea Bic din Episcopia Sălajului și-a prăznuit pe 29 august ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Acest moment a fost cu atât mai ales cu cât obștea mănăstirii s-a bucurat de prezența în mijlocul ei a Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în altarul de vară al mănăstirii, cei doi ierarhi fiind înconjurați de un frumos sobor de preoți și diaconi.

Cuvânt despre familia creștină

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a ținut mulțimilor de credincioși un cuvânt de învățătură intitulat „Vrăjmașul de moarte al familiei este depravarea”. Vorbind despre perioada în care a trăit Sfântul Ioan Botezătorul, ierarhul a arătat că, într-o lume necreștină în care morala lipsea, erau întâlnite păcate ca desfrânarea, incestul, avortul și altele de acest fel. „Dar oare după 2000 de ani de creștinism, oare acestea își mai au locul? Toate aceste păcate duc la prăbușirea familiei, nu numai din punct de vedere spiritual, ci și din punct de vedere al vieții noastre sociale”, a arătat IPS Mitropolit Andrei, arătând că „familia este forma socială de bază, întemeiată prin căsătorie, constând din soț, soție și copii. Dar vrăjmașul de moarte al familiei este depravarea. În toate veacurile au existat păcate, dar parcă veacul nostru este mai pecetluit de erotism decât orice alt veac”.

„Familia este comuniunea de iubire ce se realizează prin Taina Cununiei. Familia a fost întemeiată de Dumnezeu în rai. La fel, când Mântuitorul era pe pământ, prima minune a făcut-o la nunta din Cana Galileii, ridicând însoțirea dintre bărbat și femeie la rang de taină. Unirea dintre bărbat și femeie se raportează la unirea dintre Hristos și Biserică (Efeseni 5:32). Dacă această taină este mare, dacă familia este forma socială de bază, atunci când se prăbușește familia, suferim cu toții. Divorțurile s-au triplat în ultimii ani, și aceasta se datorează multelor păcate care domnesc în lume. Acestea erodează temelia familiei creștine”, a arătat Părintele Mitropolit.

De asemenea, „pe lângă desfrâul și incestul amintite în Evanghelia de astăzi, putem enumera și alte păcate care erodează temelia familiei, cum ar fi unirile consensuale, căsătoriile de probă sau căsătoriile între persoanele de același sex. Toate aceste păcate sunt stimulate și de o situație specială în care trăim noi: niciodată nu au emigrat atât de mulți dintre semenii noștri din cauza sărăciei. Prin faptul că un soț merge să lucreze în afara țării, premizele ca familiile să se destrame sunt gata. Familiile de tineri de astăzi vor rămâne puternice dacă soții vor avea o viață religioasă, pentru că Hristos este cel care întemeiază Taina Căsătoriei, dar El este și cel care dă putere ca familia să-și atingă scopul ei: comuniunea dintre cei doi soți, dragostea, nașterea de prunci, creșterea acestora în frică de Dumnezeu și mântuirea tuturor”, a încheiat IPS Mitropolit Andrei.

În cuvântul său, PS Petroniu a mulțumit IPS Părinte Andrei pentru prezența sa la această mare sărbătoare, în Episcopia Sălajului. De asemenea, PS Episcop Petroniu, a amintit că, în urmă cu șapte ani, a fost prezent la slujbă la această mănăstire și vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu.

Sărbătoare la Mănăstirea Cormaia

Mănăstirea Cormaia, din județul Bistrița-Năsăud, și-a sărbătorit hramul joi, 29 august, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat exarhul mănăstirilor din eparhie, arhim. Dumitru Cobzaru, și protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu. Mănăstirea a fost reînființată în 1994, pe o veche vatră monahală, de către vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu. În ultimii ani, s-a construit o biserică din zid cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Lucrările se află în stadiu de finalizare, în prezent fiind pictat interiorul. Aici este și o bisericuță din lemn, cu hramul „Buna Vestire”, construită în 1636 de călugării veniți de la mănăstirile Neamț și Putna. Aici sunt păstrate opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu.

Hram la Borșa – Pietroasa

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” Borșa – Pietroasa, județul Maramureș. Mănăstirea, care se află la altitudinea de 1000 metri, a fost înființată în urmă cu șase ani, ca schit, pentru maici. În urma dezvoltării administrative și a rolului duhovnicesc în zonă, așezământul a crescut de la an la an, astăzi ansamblul monahal fiind alcătuit din biserica de lemn în stil maramureșean, a cărei nouă catapeteasmă a fost binecuvântată cu acest prilej, corp de chili, poartă maramureșeană și alte construcții. Obștea monahală este condusă de monahia Ioanichia Timiș și este alcătuită din nouă măicuțe, iar duhovnic este părintele Ambrozie. La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a dat citire hotărârii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului Maramureșului și Sălajului, care, la propunerea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Justinian și a PS Iustin Sigheteanul, a ridicat schitul la rang de mănăstire. Stareța Ioanichia Timiș a primit din partea PS Iustin Sigheteanul, în semn de apreciere, „Gramata Episcopală”. Obștea monahală a dăruit ierarhului o icoană cu Sfântul Ioan Botezătorul.

Comentarii Facebook


Știri recente