Hram la Mănăstirea sibiană din Nocrich

În Duminica a șasea după Rusalii, Evanghelia a relatat una din minunile săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos, aceea a vindecării slăbănogului din Capernaum. Cu această ocazie, credincioșii au înțeles că „puterea credinței este dătătoare de viață” și au primit îndemnuri de a se ruga pentru vindecarea neputințelor aproapelui.

În Duminica dinaintea marelui praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Nocrich, județul Sibiu, potrivit Ziarul Lumina. Slujba religioasă a fost oficiată pe o scenă amenajată lângă biserica mare a mănăstirii, lăcaș de cult aflat în construcție. Grupuri de credincioși din satele învecinate mănăstirii, dar și din Sibiu, au venit la Nocrich pentru a participa la Sfânta Liturghie, pentru a primi Sfintele Taine și pentru a se bucura de priveliștea minunată și de liniștea de pe aceste locuri ale Văii Hârtibaciului. Din soborul slujitorilor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, și preoți de la așezăminte monahale și de la parohii. Răspunsurile liturgice au fost date de obștea de maici a mănăstirii, condusă de stareța Marina Matei.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor și maicilor de la Nocrich învățăturile desprinse din Evanghelia citită, în care este relatată vindecarea minunată a slăbănogului.

„Reținem din această Evanghelie că puterea credinței este dătătoare de viață și făcătoare de minuni. Mântuitorul Iisus Hristos a ținut cont întotdeauna de credința personală a fiecăruia dintre cei care au cerut binecuvântare și vindecare. De această dată, Mântuitorul a scos în evidență credința altora, într-o unitate și într-o legătură sfântă. Patru oameni l-au adus cu patul pe slăbănog în fața Mântuitorului, crezând ei întâi cu adevărat că îl va vindeca pe apropiatul lor, care suferea de neputința paraliziei. Vedem mai apoi că vindecarea oferită a fost un act complet, nu a fost un act de circumstanță. Mântuitorul Iisus Hristos n-a vrut să-și arate puterea Sa, pe care mereu a tăinuit-o. El a dorit schimbarea totală nu doar a celui care era în suferință, ci și a celor care au văzut minunea”, a spus Părintele Mitropolit. Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Nocrich a fost înființată în 1990. Lucrările la biserica mare au început în 2004, iar în prezent se lucrează la finisajele interioare. Obștea așezământului monahal este formată în prezent din 13 maici.

Comentarii Facebook


Știri recente