Hram la mănăstirea Sf. Ana din Orșova

Joi, 25 iulie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Nicodim va oficia slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Sf. Ana din Orșova, care își serbează hramul.

Împreună cu ierarhul severinean va liturghisi un sobor de preoți și diaconi, în timp ce la strană vor fi date răspunsurile de către o parte din membrii corului Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Sfântul lăcaș a fost ctitorit de ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat, în calitate de tânăr sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie, în primul Război Mondial.

Ceea ce l-a făcut să ridice o mănăstire este o întâmplare petrecută în anii războiului, întâmplare care l-a marcat profund. În toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moșului, ziaristul a fost acoperit cu pământ, alături de camaradul său de arme, Petre Găvănescu, de explozia unui obuz.

Amândoi au scăpat cu viață, iar Șeicaru a făgăduit să ridice în acest loc, atunci când va avea posibilitați materiale, o mănăstire, în semn de mulțumire lui Dumnezeu, dar și „în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o Românie Mare”, după cum nota el însuși în actul de donație a mănăstirii către Mitropolia Olteniei, document notificat la München la 24 martie 1975.

Așezământul monahal a fost construit între 1936 și 1939, perioada în care Șeicaru era director al ziarului „Curentul” și deputat în Parlamentul României. În timpul comuniștilor, chiliile au fost transformate în locuri de cazare, în biserică funcționând o discotecă și un restaurant.

În anul 1990, Mănăstirea Sfânta Ana a fost preluată de proprietarul de drept, dându-i-se și menirea pentru care a fost făcută.

Astfel, abia în decembrie 1990, mănăstirea a fost sfințită de episcopul Damaschin Severineanul, vicar al Mitropoliei Olteniei, ajutat de un sobor de preoți localnici. Complexul monahal inițial a fost alcătuit dintr-o biserică de lemn, cu elemente de stil tradițional românesc și chilii pe ambele părți, ansamblul având forma literei „U”. În ultimul deceniu, a mai fost construită clopotnița cu un altar de vară și un fost bloc de alimentație publică în care funcționează actualmente Muzeul memorial Pamfil Șeicaru, biblioteca, trapeza și un atelier de croitorie.

Comentarii Facebook


Știri recente