Hram la Mănăstirea Recea, protopopiatul Târgu-Mureș

Începând cu după-amiaza zilei de duminică, 7 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în județul Mureș, în mijlocul pelerinilor, slujind Vecernia mare cu Litie la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea. Luni, 8 septembrie, cu ocazia primului praznic al noului an bisericesc – Nașterea Maicii Domnului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Arhiepiscopul Alba Iuliei a oficiat Dumnezeiasca Liturghie aici, la Mănăstirea Recea, care în această zi și-a sărbătorit hramul, după cum ne-a transmis Arhid. Liviu Stanciu.

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea s-a ridicat în apropierea municipiului Târgu-Mureș ca o pecete spiritual-creștină ce se alătură noilor mănăstiri construite, în țara noastră, după ieșirea din epoca de tristă amintire. Obștea numeroasă de maici care însuflețește acest așezământ monahal, sub conducerea Maicii Starețe Stavrofora Cristina Chichernea, calcă pe urmele sfinților, dând o puternică mărturie creștină în spațiul românesc și chiar european.

Mulțime mare de credincioși din străvechea Transilvanie, dar și din toate colțurile țării, s-au adunat în această zi la Recea pentru a înălța rugăciuni fierbinți către Maica Domnului nostru Iisus Hristos și pentru a slăvi cu inima și cu întreg cugetul lor primul eveniment din iconomia mântuirii noastre – nașterea celei mai curate ființe de pe pământ, capabilă să primească în pântecele ei pe necuprinsul Dumnezeu.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Răstignit pe crucea Golgotei, Hristos, Mântuitorul nostru, a încredințat-o pe Mama Sa Apostolului Ioan. De atunci, ea a devenit Mama acestuia, Mama Bisericii și Mama duioasă a tuturor credincioșilor, pentru veșnicie. Prin acel testament semnat cu sânge, noi am devenit fiii Ei. De două mii de ani, Maica Domnului ne apără, ne ocrotește și mijlocește pentru noi, fiind pururea prezentă în viața noastră, a tuturor. Ca în Cana Galileii, ea poate să intervină la Fiul ei biruitor, și astfel să primim numaidecât ceea ce dorim. Încrezători în puterea ei, să-i zicem mereu: „Miluiește-ne, Maica lui Dumnezeu!”.

Frumusețea Sfintei Liturghii a fost întregită și de hirotonirea diaconului Constantin Gavra întru preot, pe seama parohiei Sărmășel Gară, protopopiatul Luduș, județul Mureș.

Comentarii Facebook


Știri recente