Hram la Huşi închinat Sfintei Chiriachi

Catedrala din Huşi îşi va serba marţi hramul închinat Sfintei Chiriachi, fecioara care a primit moarte martirică în timpul împăratului Diocleţian.

Liturghia din data de 7 iulie va fi oficiată de Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi  Bacăului, împreună cu Episcopii Ignatie al Huşilor şi Andrei al Covasnei.

Slujba se va desfăşura în curtea Catedralei din Huşi, a cărei primă biserică a fost ctitorită de Sfântul Ştefan cel Mare.

Vecernia din ajunul sărbătorii va fi prezidată de Episcopul Ignatie, începând cu ora 17:00.

Catedrala din Huși

Primul locaş de cult a fost construită de Sfântul Ştefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curţii domneşti. A funcţionat de-a lungul timpului ca mănăstire şi catedrala episcopală, începând din anul 1598.

Biserica a fost reconstruit în secolele XVIII – XIX, iar astăzi se mai păstrează doar urmele temeliilor şi pisania din vremea sfântului domnitor.

Catedrala a fost avariată de cutremurul din 1692, incendiată şi jefuită în 1711 de tătari, fiind reconstruită în perioada 1753 – 1756 de episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica.

În interiorul catedralei se află spre închinare credincioşilor mâna stângă a Sfintei Chiriachi. Sfintele moaşte au fost aduse la Huşi de Episcopul Iacob Stamati, de la Muntele Athos.

Foto credit: Oana Nechifor/Doxologia.ro


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente