PS Varlaam Ploieşteanul către teologii bucureşteni: Să folosiţi timpul studenţiei pentru „înnobilarea minţii şi a sufletului”

Episcopul vicar patriarhal i-a îndemnat miercuri pe teologii bucureşteni să folosească timpul studenţiei pentru „înnobilarea deopotrivă a minţii şi a sufletului”.

Cuvintele au fost rostite de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul la finalul liturghiei oficiate în Biserica Sf. Ecaterina din Bucureşti – Paraclis Universitar, cu prilejul sărbătorii ocrotitorilor spirituali ai învăţământului teologic: Sf. Vasile Cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Cei trei mari ierarhi au fost declaraţi patronii duhovniceşti ai învăţământului teologic la Congresul de teologie de la Atena din 1936.

Omilia din cadrul slujbei a fost rostită, conform tradiţiei, de un student din ultimul an.

După Liturghie a fost oficiată Slujba Parastasului pentru profesorii şi studenţii trecuţi în veşnicie.

La final, Preasfinţia Sa a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Totodată, ierarhul a evidenţiat că atât sediul facultăţii, internatul, cât şi paraclisul universitar se află în apropiere, ceea ce arată că „Biserica s-a îngrijit ca toate aceste lucruri atât de importante formării intelectuale şi duhovniceşti” să fie alături ca studenţii să se bucure de toate condiţiile necesare formării unui viitor slujitor al lui Hristos.

Moaştele sfinţilor ierarhi

Părintele Episcop Varlaam a vorbit şi despre evlavia înaintaşilor faţă de Sfinţii Trei Ierarhi, aducând aminte în special de domnitorii care, prin eforturi financiare, au adus fragmente din sfintele lor moaşte pe tertoriul ţării noastre.

„Ne amintim de voievodul Alexandru Lăpuşneanu care pe 300 arginţi a cumpărat de la doi călugări athoniţi capul Sfântului Grigorie Teologul, care se află la Mănăstirea Slatina din Suceava”, a spus Preasfinţia Sa.

Ierarhul a amintit de faptul că Patriarhul Macarie al Antiohiei a oferit voievodului Vasile Lupu al Moldovei un fragment din moaştele Sfântului Vasile cel Mare, care se află la mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi.

Referitor la moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, Preasfinţia Sa a spus celor prezenţi că atât în Biserica Sfânta Ecaterina, cât şi în paraclisul Catedralei Naţionale se află fragmente din moaştele marelui ierarh, acestea fiind oferite Patriarhului Teoctist de cardinalul Silvano Piovanelli din Florenţa.

Părintele Episcop Varlaam a reiterat şi momentul în care moaştele Sf. Grigorie Teologul şi cele ale Sfântului Vasile cel Mare au plecat împreună cu Tezaurul României la Moscova, în timpul Primului Război Mondial, întorcându-se pe teritoriul ţării noastre în anul 1956.

Aceste două relicvare au fost depuse în depozitul Muzeul Naţional de Istorie, fără ca poporul să aibă posibilitatea să aducă cinstire sfintelor moaşte.

„După revoluţie Biserica a făcut demersurile necesare şi aceste relicvare s-au întors la bisericile de obârşie”, a precizat Preasfinţia Sa.

În încheierea cuvântului, Preasfinţitul Părinte Varlaam a urat la mulţi ani tuturor celor care poartă numele Sfinţilor Trei Ierarhi şi le-a dorit studenţilor ajutor de la Dumnezeu în sesiune şi în anul universitar.

În continuare a luat cuvântul Pr. Prof. Ionuţ Moldoveanu, Decanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti, care a adresat mulţumiri Părintelui Patriarh, Părintelui Episcop Varlaam, reprezentanţilor Universităţii din Bucureşti, profesorilor, dar şi studenţilor prezenţi în lăcaşul de cult.

După slujbă, în amfiteatrul Dumitru Stăniloae a avut loc un mini concert de cântări religioase, apoi a fost lansat Anuarul Facultăţii de Teologie.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto.

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente