Hram la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea. 8 ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie

La Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în 30 aprilie 2017 cu prilejul hramului acesteia, Aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, de un sobor de 8 ierarhi, în prezența a mii de credincioși, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Din sobor au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Innochentios, Episcop de Burundi și Rwanda, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, și Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea Aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica este o sărbătoare introdusă în calendarul Mitropoliei Olteniei, începând cu anul 2014, la inițiativa IPS Irineu şi cu binecuvântarea PF Daniel, rememorând prezenţa în Oltenia pentru o săptămână ( 28 aprilie – 5 mai 2012) a sfintelor moaşte ale Sfântului Ierarh Calinic, Ocrotitorul Eparhiei Râmnicului.

Cu prilejul acestei sărbători a Mitropoliei Olteniei a fost adusă de la Biserica Zlătari din București mâna dreaptă a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian care pentru prima dată a părăsit biserica din Capitală, fiind aşezată spre închinare într-un baldachin în fața Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea în zilele de 29 și 30 aprilie.

Delegația patriarhală care a adus moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian în Eparhia Râmnicului a fost formată din: Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop  vicar patriarhal, Pr. Nicolae Dascălu, Consilier patriarhal, Directorul publicaţiilor Lumina, coordonatorul Centrului de Presă Basilica și parohul Bisericii Zlătari din București, și Pr. Florin-Ovidiu Constantin, preot slujitor al acestei biserici.

În cuvântul rostit, IPS Irineu a spus că suntem încă în lumina Praznicului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, sărbătoare care a cuprins întreaga lume și pe care o păstrează întotdeauna în această lumină până la sfârșitul veacurilor.

Lumina Învierii Mântuitorului Iisus Hristos cuprinde toată făptura și o pune în evidență pe aceasta. Reface din nou structura pe care Dumnezeu a zidit-o la întemeierea lumii, reactivează energiile care se diminuaseră prin căderea omului, reface starea de sfințenie și amplifică această dorință a fiecărei persoane de a intra în Împărăția Cerurilor și de a rămâne veșnic în iubirea tatălui Ceresc, a adăugat ierarhul.

În continuare, IPS Varsanufie a mulțumit Mitropolitului Olteniei și ierarhilor prezenți pentru bucuria oferită clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Râmnicului prin slujirea la sărbătoarea închinată Sfântului Ierarh Calinic, Ocrotitorul Eparhiei Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente