Hram la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş

Biserica Ortodoxă Română prăznuiește, astăzi, 26 septembrie 2015, pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, care este ctitorul și ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.

Sfânta Liturghie a fost oficiată aici de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, înconjurați de un sobor de preoți, diaconi și numeroși credincioși.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Macarie a mulțumit pentru frumoasa și părinteasca invitație de a participa la rugăciune în această binecuvântată zi și a vorbit despre viața și lucrările ca Domn al Țării Românești, ale Sfântului Neagoe Vodă Basarab, subliniind importanța a două învățături pe care inspiratul Voievod le-a transmis familiei și nouă: să iubim necondiționat și pe cei buni și pe cei răi și să fim iubitori de pace, împlinind porunca Mântuitorului: Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema !

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mulțumit Preasfințitului Părinte Macarie pentru dragostea de a participa la slujbă și a vorbit creștinilor despre importanța de a citi cartea de căpătâi a Neamului Românesc,Învățăturile lui Neagoe Vodă Basarab către fiul său Teodosie, care, după Sfânta Scriptură, ar trebui citită zilnic.

Prin Curtea de Argeş şi prin Învăţăturile către fiul său Teodosie, Neagoe Voievod Basarab şi-a câştigat un loc veşnic viu în istoria, cultura, civilizaţia şi conştiinţa românilor. Domn al culturii româneşti îndeosebi, a realizat în Învăţături, ca şi în catedrală, o sinteză românească originală, între umanism şi gândirea religioasă a vremii, sinteză care a surprins şi a concretizat, în forme scrise şi zidite, trăsăturile esenţiale şi fundamentale ale sufletului românesc, iubitor de frumos şi de bine, realist şi echilibrat.

Locuitorii Cetății Argeșului și pelerinii aflați la rugăciune au fost miruiți de Preasfințitul Părinte Macarie și au primit iconițe cu Sfântul Neagoe Vodă Basarab.

Bucuria a fost deplină pentru că astăzi s-au sărbătorit și evenimentele care s-au înscris cu literă de aur în Istoria Bisericii Ortodoxe Române, în septembrie 2009: canonizarea Sfântului Neagoe Vodă Basarab și aniversarea a șase ani de la ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la rangul de Arhiepiscopie și a Preasfințitului Părinte Calinic la demnitatea de Arhiepiscop.

Comentarii Facebook


Știri recente