Hram la Caransebeş | „I-am cerut Sfântului Gheorghe curaj ca să biruim toate ispitele”

Episcopul Lucian a prezidat joi liturghia oficiată de hramul catedralei istorice din Caransebeş, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

„I-am cerut sfântului mai mult curaj ca să biruim toate ispitele și toate problemele cu care ne confruntăm la ora actuală”, a spus Preasfinţia Sa.

Catedrala datează din 1725 , fiind construită în timpul Episcopului Moise Stancovici.

Îl rugăm, de asemenea, pe mucenicul lui Hristos să ne întărească în credință și dragoste ca să-L mărturisim și noi cu timp și fără timp pe Mântuitorul Hristos Cel răstignit și înviat, căci El este sensul și esența vieții noastre.

Începând cu data de 1 februarie 2015, Catedrala a devenit parohie din rațiuni pastoral-misionare. Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Catedrala are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea eparhiei, în anul 1994, a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş.

„Această catedrală înseamnă foarte mult pentru Episcopia Banatului Montan. De aceea ne-am bucurat astăzi căci împreună cu preoții și diaconii, cântăreții și voluntarii de la această biserică am putut fi împreună și ne-am împărtășit cu Sfintele Taine la Sfânta Liturghie”.

Episcopul Lucian a făcut referire şi la evlavia pe care credincioşii din Banatul Montan o au faţă de Sfântul Gheorghe, evidenţiind faptul că „icoana Sfântului Gheorghe apare atât pe stema orașului Caransebeș, cât și pe stema Eparhiei Caransebeșului”.


Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente